Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голяма изложба на Теодор Ушев в средновековен френски замък

Теодор Ушев
Снимка: Ани Петрова

Голяма ретроспективна изложба на аниматора и режисьор Теодор Ушев се открива днес в средновековния замък в Анеси - една от историческите забележителности на Франция. Ще бъдат показани близо 250 експоната, а представянето на Ушев ще бъде допълнено с прожекции на някои от филмите му. Светослава Кузманова с още информация. 

Изложбата е озаглавена “Материята на паметта”, а по нея са работили четирима куратори от 5 държави, разказа пред “Хоризонт” самият Ушев преди няколко месеца, когато експозицията все още се подготвяше. Проектът е трябвало да се случи през 2021, но Covid ситуацията е наложила забавяне. 

“Канадското правителство я финансира с огромна сума, също и френското правителство. От българска страна помага Културния институт на България във Франция. Ще продължи 4 месеца през лятото, което е най-наситения период, най-много туристи ходят. Те са около 17-18 зали. Илюстрации плакати, филми, рисунки, сторибордове, инсталации - абсолютно всичко, което съм правил ще бъде в тази изложба. След това изложбата отива в Монреал”. 

Дали и кога изложбата ще бъде показана в България засега не е ясно  


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени