Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мароко обвини Брюксел в подкрепа на испанския характер на Сеута и Мелийя

Рабат, Мароко
Снимка: pixabay

Брюксел подкрепи Испания, потвърждавайки позицията си, че двата автономни града Сеута и Мелийя, които се намират на африканския континент, са испански. Това стана в отговор на жалба от страна на Испания, че Рабат има претенции те да са марокански. 

Отношенията между Мадрид и Рабат през последните години са на приливи и отливи заради чувствителни теми като миграцията, Брахим Гали, статута на Западна Сахара. 

Последният дипломатически конфликт е заради изказване на вицепрезидента на Европейската комисия Маргаритис Схинас, който изтъкна „испанския характер“ на двата автономни града Мелийя и Сеута. 

Рабат веднага изпрати писмо до Брюксел, в което събира всички "враждебни" според тях негови изявления за Мароко и "мароканските градове Сеута и Мелийя". 

От своя страна испанското правителство също изпрати вербална нота до Мароко, в която изказва възмущението си от твърдението им, че Сеута и Мелийя са марокански градове. Това е втората подобна, след като през октомври такава бе изпратена и до Съвета на ООН по правата на човека. "Суверенитетът на Сеута и Мелийя е безспорен", подчерта държавният секретар по външните работи Анхелес Морено, а говорителката на ЕС по въпросите на външните работи Набила Масрали изтъкна значението на защитата на външните граници на ЕС. 

Двата града са автономни от 1978 година, когато испанската конституция им дава право на самоуправление. 65% от населението са испанци, 30 на 100 са от марокански произход, а останалите са евреи.

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна