Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веселин Начев – "Фигурално"

13
Веселин Начев
Снимка: Ани Петрова

Четвъртата изложба на художника Веселин Начев в галерия "Стубел" не е просто продължение на предишните три. Тя дори не е непременно естествената следващата стъпка в неговата творческа  хронология. Със заглавието си "Фигурално – живопис" тя е като придихание, като артефакт между обичайния ритъм, като осъзнаване да се спре времето. 

Веселин Начев и в големите си формати, както и по-камерните си творби, е изобразил "сънливи", както се изразява кураторът Филип Зидаров, голи тела, реални или въображаеми модели, в които има нещо мистично, даже готическо. Тези интересни като структура изображение – разположени или сред огромни странни дървета в дълбоки гори, или сред пясъчни масиви, или сред интериори – въздействат по-скоро като видения, отколкото като даденост.

Веселин Начев е сред знаковите имена в съвременното ни изкуство, участвал е в няколко колективни проекта като "Спорът за реалността", "Мащаби в социалното“, "Въздух“, носител е на Националната награда за живопис "Захарий зограф“, 2019 година.

Репортажа от откриването на изложбата в галерия "Стубел“ – "Фигурално" – Веселин Начев, проф. Станислав Памукчиев и кратки думи на куратора Филип Зидаров, можете да чуете от звуковия файл.

Снимки – Ани Петрова, БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна