Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кюстендилци отдадоха почит на Христо Ботев и загиналите за България

С поклонение пред паметника на Булаирци кюстендилци отдадоха почит на Ботев и загиналите за свободата на България
Снимка: Кирил Фалин

С поклонение и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Булаирци (13-и Рилски пехотен полк) до площад "Велбъжд" в Кюстендил отдадоха почит към Христо Ботев и загиналите за България. Преди това прозвучаха сирените - десетки хора застанаха да засвидетелстват преклонението си пред героите на България.

Кметът на града Петър Паунов, областният управител инж. Александър Пандурски, представители на общинската и областната администрации, на политически и обществени организации, граждани - спонтанно, без предварителна организация, се включиха в поклонението.
От създадения преди година клуб "Традиция" в града отдадоха почести. От микрофоните прозвучаха думи на признателност и възхвала:
"Образът на Ботев е сякаш огледално отражение на нацията във всички етапи на нейното развитие. Той определя нейното духовно единство и нейните граници, и ако е вярно, че гениите живеят, докато живее народът, трябва да е вярно и това, че народът живее, докато живеят неговите гении. Тогава на нашия народ му е осигурено безсмъртие, защото той винаги ще пее песните на Христо Ботев и ще повтаря неговите думи: "Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и за благото на цялото отечество".

Снимки: Кирил Фалин

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна