Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Соколов: Първите 6 месеца ще са решаващи за новото правителство

С активизирането си сега прокуратурата потвърждава съмнението, че действа като бухалка, твърди анализаторът

Емил Соколов
Снимка: Личен архив

Договореният между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС кабинет е компромис, който просто е нужен за момента. Поредни избори най-вероятно ще доведат до сходни резултати и отново няма да има ясен изход от кризата. Гледайки проектокабинета, можем да кажем, че съставът на правителството е доминиран от ПП. Това от една страна е добра новина - протестната енергия по някакъв начин се съхранила и успява да се реализира.

Това коментира пред БНР-Радио София политическият анализатор Емил Соколов.

Той изрази убеденост, че занапред ще има въпроси и теми, по които договорените страни няма да постигат съгласие.

„Предстои да видим дали това, което в момента е договорено, наистина ще се  реализира по един полезен за страната начин. Да се отпуши и да заработи държавата.“

По думите на Соколов, никоя партия няма да спечели някакъв невероятен дивидент. „По-скоро ще спечели този, който покаже, че може в тази трудна ситуация да прояви зрялост и да свърши някаква работа. Договарянето е лесната част, решението ще мине в парламента, защото имат достатъчно депутати, но след това започва по-трудното – решения, реформи, преодоляване на кризи...“

Също така, според Соколов основният проблем, свързан с прокуратурата не е толкова свалянето на Иван Гешев, а използването ѝ като бухалка. И сегашните действия на прокуратурата само потвърждават това – по дела, за които се знае от години, се действа чак когато личните отношения между Борисов и Гешев се развалиха.

„Всъщност през последните седмици се видя, че между изпълнителната и съдебната власт има срастване, което е абсолютно противопоказно и не бива да се случва в една парламентарна република“, допълни анализаторът.

Според него първите 6 месеца ще са решаващи за новото правителство.

„Поне до местните избори ще има кабинет.“

Чуйте разговора на Лъчезар Христов.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна