Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинари и меломани купиха с общи усилия нов роял за град Балчик

Инструментът ще пристигне от Германия

Снимка: И. Гъделева

Точно на празника 24 май Общинският съвет на град Балчик гласува да бъдат отпуснати нужните финансови средства за закупуване на нов концертен роял, който ще бъде разположен в културно-информационния център "Мелницата"

В залата на последния етаж от години се провеждат концерти и фестивални събития с участието на забележителни музиканти, за които наличните инструменти са твърде компромисен вариант. Сред тях са пианисти като Габриела Монтеро, Дерек Хан, Виктор Чучков, Людмил Ангелов, Борислава Танева, Йовчо Крушев, Атанас Куртев, Георги Черкин, много джазмени и млади изпълнители.

През 2017 г. Фондация "Академия Класика" започна благотворителната кампания "Пиано 24" за събиране на средства по време на фестивала "Дни на класиката в Балчик". В Белия град се появиха пешеходни пътеки във вид на клавиатури и т. нар. "пиано-спирки" по крайбрежната алея, където преминаващите туристи можеха да покажат уменията си да свирят на красиво оформени дарени за целта пиана. 

Една от пиано-спирките в Балчик


Набраната през тези години сума обаче се оказа недостатъчна за закупуването на инструмент с високо качество от престижна марка, затова кметът на Балчик Николай Ангелов взе решение Общината да се включи и да добави необходимите пари. Така, след консултации със специалисти, се стигна и до избирането на рояла, поверено на световноизвестните български пианисти Аглика Генова и Любен Димитров, които живеят и преподават в Германия. Те приеха с ентусиазъм задачата и Балчик вече очаква новата придобивка. Надеждите на всички са новият роял да пристигне точно навреме за поредното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци", който ще се проведе от 8 до 11 юни.

Тазгодишното издание на "Дни на класиката в Балчик" ще се състои между 22 и 29 юли.

За всичко това разказа в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" Сава Тихолов - началник отдел "Култура и връзки с обществеността" на Община Балчик и програматор на фестивала "Дни на класиката". Чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна