Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Цолов с 19-то място в квалификациите на пистата в Барселона

Никола Цолов
Снимка: Nikola Tsolov Racing

Българският пилот във Формула 3 Никола Цолов завърши на 19-о място квалификацията за състезателния уикенд в Барселона, пети кръг от сезона. Никола завърши с време 1.28,612 минути, на 1,025 секунди от първото място, което зае Хосеп Марти с 1.27,587 минути. Марти е от Барселона, това е домашен старт за него и първа спечелена квалификация.

При първите бързи обиколки Никола записа 1.29,262 минути, което го нареди 11-и, но след това Цолов слезе до 15-ото място. В тази квалификация обаче българинът така и нямаше шанс да направи чиста бърза обиколка без трафик.

Тъй като се очакваше дъжд, всички пилоти излязоха на пистата в първите 10 минути за първите си бързи обиколки и това се отрази на резултатите.

При вторите опити Никола изчака основната група и започна бързата си обиколка малко по-късно, като постигна 1.29,100 минути и това го остави на 21-ото място, на 1,090 секунди от лидера.

При третата си бърза обиколка Цолов пак имаше трафик, завърши 18-и и до края на сесията отстъпи на 19-о място, но успя да слезе под 1.29 минути за обиколка - до 1.28,612 минути.

Представянето на Цолов беше компрометирано от здравословното му състояние. Той се бори с вирус и освен това получи повреда в съединителя в хода на квалификацията.

"Наистина беше тежко, защото заради болестта не съм спал от три дни, но в същото време мога да използвам само ограничен кръг лекарства заради допинг тестовет. Физическите натоварвания на тази писта са сериозни. Отделно от това, в квалификацията имах трафик в бързите обиколки, а преди второто ми излизане на пистата получих повреда в съединителя и закъснях да се върна на трасето. Натисках повече в загряващата обиколка и започнах бързия тур с почти прегрели гуми, което се отрази и на резултата ми. Все още нямам обяснение какво се случва с колата. Третата ми обиколка в квалификацията беше много добра, карах силно и очаквах добър резултат, а се оказа, че пак съм на една секунда от най-бързия.", сподели Цолов.

Уикендът във Формула 3 продължава със спринтовото състезание утре - в 11:30 часа българско време с дължина 21 обиколки. Никола ще стартира 19-и и в двете надпревари в Барселона.
По публикацията работи: Кръстина Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени