Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия съобщи за поредица атаки от Украйна, прокиевска група обяви, че втори ден се бие на руска територия

Снимка, публикувана от губернатора на Белгородска област Вячеслав Гладков в Telegram, показва последиците от украинския обстрел в граничния град Шебекино, Белгородска област, Русия, 31 май 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Проукраинска група обяви, че се сражава с руски войски в покрайнините на село, намиращо се почти на границата на Русия с Украйна. Това съобщение дойде, ден след като Москва съобщи, че е отблъснала три трансгранични нападения, предаде Ройтерс. 

Нападенията последваха мащабно нахлуване в западната част на руската Белгородска област на 22 и 23 май и след увеличаване на трансграничния обстрел през последните седмици.

"Провеждаме активни бойни действия в покрайнините на село Нова Таволжанка (в Белгородска област). За съжаление има ранени легионери, но свободата се извоюва с кръв", написа в изявление проукраинската група Легион "Свобода на Русия".

Заедно с Руския доброволчески корпус, основан от крайнодесен руски националист, членовете на Легион "Свобода на Русия" казват, че са руски доброволци, които атакуват на своя глава, а не по заповед на Украйна, която отрича да е замесена. Ройтерс отбелязва, че не може да провери ситуацията в Белгородска област.

Същевременно и днес от няколко области в Западна Русия дойдоха съобщения за нападения с артилерийски снаряди и безпилотни летателни апарати, извършени от Украйна, предава Ройтерс.

Губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков съобщи в Телеграм, че през нощта е регистриран поне един обстрел в близост до Шебекино, а над 2500 души са били евакуирани в района.  Той отбеляза, че двама души са загинали, а други двама са пострадали, след като украинските сили са подложили на обстрел път в град Маслова Пристан. "Отломки от снарядите са попаднали в преминаващите автомобили. В една от тях са пътували две жени. Те са починали от раните си на място", уточни Гладков.

Губернаторът на западната руска Брянска област Александър Богомаз заяви, че украинските сили са обстрелвали две селища в близост до границата. Впоследствие той уточни, че са пострадали и четири жилищни сгради.

Губернаторът на съседната Курска област Роман Старовойт заяви, че няколко сгради са пострадали при нощна атака с безпилотен летателен апарат.

През нощта два дрона с голям обсег на действие са поразили и два града в Смоленска област, съобщи областният губернатор Василий Анохин, а ръководителят на руската Калужска област Владислав Шапша съобщи за взрив в гориста местност. Няма данни за пострадали.

Ройтерс отбелязва, че не може да провери чрез независим източник информацията за извършените нападения.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна