Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци редовно раздават топла храна, но формират и общност за подкрепа

Снимка: Архив на фондацията

Активисти на фондация "Доброволците на Св. Георги" от над 3 години раздават топла храна на нуждаещи се в двора на Александровска болница. Това се случва всеки вторник, петък и неделя.

От около година доброволците разполагат и със свое "Камионче за топла храна", закупено с дарения.

„Преди готвехме по домовете, сега вече – в камиончето - каза пред БНР-Радио София Деян Петров от фондация „Доброволците на Св. Георги“. - Когато става дума за очевидните нужди на хората, много обещават, но малцина правят, а каузата да се върши добро изглежда е нещо, което е способно да обедини хората, независимо от техните различия.“

Той допълни, че доброволците са десетки, но прави впечатление, че напоследък и самите хора, за които го правят, започват все по-активно да участват в правенето на заготовки - белене на лук, стъргане на моркови.

В съответните дни идват по около стотина души. Това са пенсионери и хора, които са прилично облечени хора, които не са бездомни, не са отпаднали от обществото, но явно им е трудно да се справят.

„Най-важното е, че нашето намерение не е само и просто да даваме храна. Ние се опитваме да изградим една общност между хората, които се подкрепят един друг и в крайна сметка по този начин да си припомним какво е човещината, какво е грижата за ближния, ако щете – какво е любов“, отбеляза Петров.

Чуйте разговора на Лъчезар Христов.

От организацията канят всички желаещи да участват в конкурс "Рисувай с кауза" за създаването на вдъхновяващи изображения, както и цялостна комуникационна кампания за дейността, насочени към представянето и призоваването на нови доброволци и съмишленици.

Очакват се предложения за лого (символ, картинка), разкрасяване на камиончето, отличителни знаци за доброволците (ленти за глава, шапки, тениски, престилки за готвачи), брошури, листовки, плакати, знаменца за колите на доброволците и т.н.

Поканата е насочена към творци, дизайнери, студенти, художници, рекламисти, инфлуенсъри, хора със сърца на добротворци и талант на създатели на красота и смисъл, допълват от фондацията.

Срокът е до 28.09.2023 г. Материалите в графичен, текстов, визуален вид може да се изпращат на имейл dobro@dobrovolcite.bg, а макети може да донесете на място в Камиончето за топла храна всеки вторник, петък и неделя от 15.00 до 18.00 ч.

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени