Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът на Косово заяви, че ще се срещне със сръбския президент

Автор:
Премиерът на Косово Албин Курти.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Косово Албин Курти критикува позицията на САЩ и други съюзници за ситуацията в страната му. В интервю за вестник „Вашингтон пост“ той заявява, че ще се срещне със сръбския президент Александър Вучич в рамките на усилията за намаляване на напрежението. То възникна, след като косовският премиер реши да наложи със сила албански кметове в северните общини със сръбско мнозинство. Курти отбелязва, че датата на срещата с Вучич още не е уточнена, но се организира от ръководителя на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел.

"Съединените американски щати са наш незаменим съюзник... Но сега е време да кажем и нашата демократична истина на авторитарните властимащи", заявява Курти.

Курти беше остро критикуван в парламента в Прищина в петък заради решението си да наложи албански кметове в северните общини, което беше подложено на остра критика от страна на САЩ и на редица европейски държави. От опозиционната Демократическа партия на Косово обвиниха Курти, че си "играе с огъня", както се изразиха депутати, като поставя под въпрос отношенията с най-важните съюзници на страната. 

Бившият премиер Рамуш Харадинай, който оглавява Алианса за бъдещето на Косово, призова депутатите да гласуват вот на недоверие на правителството. От своя страна Курти не дава знак, че ще изпълни призивите на Франция и Германия за нови местни избори в размирните общини.

В същото време косовският премиер изразява готовност се срещне със сръбския президент Александър Вучич. Дата за такава среща не е уточнена, но, според косовския премиер, тя ще бъде организирана от Върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

Междувременно, Турция съобщи, че изпраща допълнително военно подразделение в Косово след сблъсъците там между косовски сърби и силите на НАТО КейФОР. В информацията се казва, че решението е в отговор на искане на командването на обединените сили на НАТО в Неапол.

Очаква се утре и вдругиден турските военни и тяхната техника да преминат през територията на България на път за Косово по маршрут между граничните пунктове "Капитан Андреево" и "Гюешево".


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!