Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реджеп Ердоган положи клетва пред парламента на Турция за нов мандат като президент

Реджеп Ердоган положи клетва за нов президентски мандат
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският президент Тайип Ердоган положи клетва за нов президентски мандат, след като спечели балотажа през миналия уикенд, удължавайки управлението си до трето десетилетие, съобщава Ройтерс.

"Аз, като президент, се заклевам в своята чест и доброто си име пред великия турски народ и история да пазя съществуването и независимостта на страната", каза Ердоган по време на церемония във Великото народно събрание (парламента) в Анкара, която беше предавана на живо.

Ердоган получи мандата си от временния председател на парламента, преди да положи клетва.

Най-дълго управлявалият лидер на Турция Ердоган спечели подкрепа от 52,18% на втория тур на президентската надпревара на 28 май.

Новият петгодишен управленски мандат позволява на Ердоган да следва все по-авторитарни политики, които поляризираха страната, членка на НАТО, но укрепиха позицията й на регионална военна сила, отбелязва Ройтерс.

След полагането на клетва в парламента в Анкара, в президентския дворец "Бештепе" се проведе церемония, на която присъстваха лидери на двайсет държавни лидери и над 40 министри от други страни, включително генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, президента на Венецуела Николас Мадуро, унгарския премиер Виктор Орбан и премиера на Армения министър Никол Пашинян, според държавната Анадолска агенция.

Българският президент Румен Радев също ще присъства в турската столица Анкара на встъпването в длъжност на Реджеп Тайип Ердоган.

Президентът Ердоган призова турците да загърбят различията си и да се съсредоточат върху бъдещето. На пищната церемония по встъпването в длъжност в президентския дворец Ердоган говори с помирителен тон:

"Ще прегърнем всичките 85 милиона души, независимо от техните политически възгледи... Нека оставим настрана недоволството от изборния период. Нека потърсим начини за помирение. Заедно трябва да гледаме напред, да се фокусираме върху бъдещето и да се опитаме да кажем нови неща. Трябва да се опитаме да изградим бъдещето, като се поучим от грешките от миналото".

Очаква се по-късно днес Ердоган да назове своя нов кабинет и се очаква да сигнализира за промяна в досегашния си неортодоксален подход към икономическата политика.

Вероятно Ердоган ще включи бившия икономически министър Мехмет Шимшек, съобщи Ройтерс по-рано тази седмица, което би означавало потенциално връщане към по-голяма икономическа ортодоксална политика, включително евентуални повишения на лихвените проценти за укротяване на високата инфлация.

Шимшек беше високо ценен от инвеститорите, когато беше министър на финансите и вицепремиер между 2009 г. и 2018 г. Ключовата роля за него сега може да бъде свързана с отклонение от годините на придържане към ниски лихвени проценти въпреки високата инфлация и тежкия държавен контрол върху пазарите.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна