Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Представиха проекта “Културно наследство и културно бъдеще за община Сапарева баня”

Снимка: Община Сапарева баня

Проектът "Културно наследство и културно бъдеще на Сапарева баня" беше презентиран днес с участието на експерти историци, археолози, специалисти по туристически мениджмън, представители на областните администрации в Кюстендил и Перник.
Гостува и делегация от Световната организация по туризъм.
Поздравителни адреси бяха получени от министъра на МРРБ Иван Шишков и от Цв. Симеонов, председател на УС на БТПП.
Проектът е част от проекта “Древна Германея” и от Мега проекта с национално и приоритетно знаение "Сапарева баня - Кюстендил - България".
Д-р Светла Петрова, ръководител на проекта “Древен град Германия” разказа за културното наследство на Сапарева баня и за бъдещите обекти, чрез които то ще бъде представяно на гостите и жителите на общината.
Изтъкната бе хилядолетната история и култура на района, свидетествата за нейното съществуване и развитие.
Пред участниците беше обяснена методиката за техническото преместване на гробницата от IV в., нейната консервация и реставрация, значимостта ѝ като елемент от историята и културата на района.
Гробницата ще бъде преместена в рамките на следващите два месеца и така ще се сложи началото на постоянната музейна експозиция за курортния град.
Гостува и група от Световната организация по туризъм, която посети района на 103-градусовия гейзер.
На 1 юни в София беше официалното откриване на 68-ата сесия на Регионална комисия "Европа" към Световната организация по туризъм (СОТ). България бе домакин на ключовото международно събитие в туризма, което събира делегации от близо 40 държави и над 20 министри на туризма.
Делегацията, която посети Сапарева баня, бе част от международния форум по туризъм.
Снимки: Община Сапарева баня
По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.