Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наука в гимназията

Калина Колева, Екатерина Колева, Яна Шиварова, Ели Стойкова (отляво надясно)
Снимка: Венета Гаврилова

Мини научният фестивал за учениците от Националната природо-математическа гимназия в София, организиран от фондация "Сай хай", излъчи отбор победител, който ще се състезава в националния кръг на фестивала на 11 юни в Биологическия факултет на Софийския университет. По мнение на журито, в чийто състав влизат и университетски преподаватели, проектът на младите изследователи е на високо академично равнище. Като цяло учениците са избрали актуални и не много популярни теми.

Три от авторките на отличения проект – осмокласничките Яна Шиварова, Екатерина и Калина Колеви – разказват за увлечението си по науката и работата си по проекта за пречистване чрез фотокатализа на вода, замърсена от органични багрила. В процеса на работата си те самите се запознават с проблема и влиянието му върху природата и човешкия организъм, с насоки и подкрепа от наставниците си избират метод за решаването му и провеждат експерименти, чрез които доказват ефективността на избрания метод.

Момичетата са ентусиазирани от възможността да работят върху реално съществуващ проблем и да запознаят и други хора с него, много ценят и съвместната си работа с учени от университета. Впечатлени са от подкрепата на съучениците си и достойното представяне на другите състезатели във фестивала.

Ели Стойкова, съоснователка на фондация "Сай хай", споделя: "Идеята на тези фестивали е да запознаят децата с практическото приложение на научния подход, да ги стимулират да прилагат знанията, които научават в училище, четат в учебниците, към реалния свят, към реални проблеми, реални неща, които са важни за тях, и с това искаме да направим и науката по-достъпна, по-практически приложима."

Към фестивалите на "Сай хай" вече са привлечени и ученици от прогимназиалния етап, също училища от още няколко области на страната, а амбицията на организаторите е до 2030 г. научни клубове да има в училищата в цялата страна.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени