Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пленер в памет на скулптора Янко Бонев се проведе в Балчик

Международен пленер в памет на скулптора Янко Бонев се проведе в Държавния културен институт „Двореца“ в Балчик. Творци от България и Румъния създаваха творбите си в творческата вила „Сюита“ и обмениха опит, а надеждите на организаторите на пленера - iдруженията с нестопанска цел „Черноморска котва“ и „Кибела“ е той да стане ежегоден.

Пленерът, посветен на известния български скулптор, художник и дизайнер Янко Бонев, събра творци от четири изкуства – каменоделство, фотография, изобразително изкуство и скулптура. Мястото за провеждането му е избрано неслучайно, тъй като Янко Бонев приживе е творил в Балчик, имал е редица изложби в Белия град, а и самото място обединява в себе си природна красота, богата история и култура.


Янко Бонев е роден през 1945 г. в Русе. Завършва Националната художествена академия, специалност „Керамика“ и започва да работи в областта на монументалната пластика. Предпочитаният материал за него е бронзът. През годините участва в изложби на национално, европейско и световно ниво. Някои от скулптурите му са в частни колекции по цял свят. Янко Бонев е правил две изложби в Двореца в Балчик, творил е в Белия град, затова и неслучайно пленерът в негова памет се провежда именно тук.

Пленерът, освен че идеята му е да стане ежегоден и в него участие да вземат още творци, не само от България и Румъния, има и благотворителна цел. Произведенията, дело на творците тази година, ще бъдат разиграни на търг, а средствата, които се съберат, ще бъдат дарени на отделенията по педиатрия в болниците в Балчик и Каварна.


Репортаж на Мая Щърбанова чуйте в звуковия файл.

Снимки: Мая Щърбанова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени