Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Румен Радев е гост на 120-ите Празници на розата

Снимка: Емил Енчев

С ритуали по розобер и розоварене, както и с пъстро дефиле с над 5 хиляди участници в Казанлък отбелязват кулминацията на 120-ите Празници на розата в неделния ден. Гост на фестивала ще бъде и президентът Румен Радев. 

В неделния ден по традиция е кулминацията на Празниците на розата, като фестивала, който е сред най-старите в Европа ще отбележи юбилейните 120 години, припомни кметът на Казанлък Галина Стоянова.

Празненствата започват в розовите градини между Казанлък и Крън, където се провеждат ритуалите по розобер и розоварене. Ще бъде посрещнат и олимпийският огън, който е пренесен от Гърция от маратонците на местното туристическо дружество.

В обедните часове 55-та Царица Роза Кристина Попова и нейните подгласнички Нона Ангелова и Дебора Маркова ще поведат и най-големият уличен карнавал в България, в който се включват над 5 000 души, изобразяващи различни моменти от историята и многоликата култура на Розовата долина. Продължава и фестивала на българското вино розе.

Официалното закриване на Празник на розата е вечерта на площад „Севтополис“ с концерт на Николина Чакърдъкова и Неврокопския танцов ансамбъл.

Радев ще направи и обръщение към участниците в Осемнадесетата световна среща на българските медии, организирана от Българската телеграфна агенция в Казанлък.

По публикацията работи: Иван Славов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна