Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Мазгалов: Политиците не се отказват от идеята да владеят съдебната система

"Изненадващ е начинът, по който следствието беше извадено от прокуратурата"

Снимка: Мария Филева

"Изненадващ е начинът, по който парламентът прие да извади следствието от прокуратурата. Това е съществена промяна в структурата на прокуратурата, където досега беше следствието. Тези промени следва да минат по съответния законодателен ред - на комисия на първо и второ четене, а след това и в пленарна зала". 

Това каза пред БНР изпълнителен секретар на Съюза на съдиите Красимир Мазгалов. 

И допълни, че тезата - директорът на следствената служба се превръща един от големите в съдебната система, става вярна. 

"Понятието "тримата големи" е неправилно и смисълът му води до неправилна представа за структурата и положението на отделните институции в съдебната власт. Съществуват двама големи и това са председателите на върховните съдилища. Главният прокурор не може да бъде причисляван към тях заради съществената разлика във функциите и в йерархичната структура на прокуратурата от една страна и на съдилищата от друга. До момента директорът на Националната следствена служба се предлагаше от главния прокурор и се избираше от членовете на прокурорската колегия. Сега този директор ще бъде избиран от Пленума на Висшия съдебен съвет - по същата процедура, по която се избират председателите на върховните съдилища и главния прокурор. Вместо да се отдели прокуратурата от понятието "трима големи" и да се уточни неравнопоставеността между съд и прокуратура, се добавя още един субект, който се изравнява с председателите на върховните съдилища". 

В предаването "Неделя 150" Мазгалов подчерта, че по отношение на промени в Конституцията трябва да се създаде възможност за осъществяване на няколко принципа, които да подсигуряват независимостта на съдебната власт - тя да функционира така, че да не е зависима от политическо вмешателство:  

"Извършването на такива промени трябва да става внимателно и с обмислен баланс на действията. Това, което се предлага епизодично и настоятелно от някои политически сили, често гони техните интереси. Политиците в България все още не са се отказали от идеята да владеят съдебната система като собствен инструмент, с който да побеждават останалите политически сили". 

Според него държането на дела на трупчета би могло да бъде редуцирано, ако се ограничи възможността главният прокурор да влияе и да дава разпореждания по всяка една конкретна преписка

"Проблемите на българската съдебна система са проблемите на държавата - липса или неспазване на правилата". 

Интервюто на Явор Стаматов с Красимир Мазгалов в предаването "Неделя 150" можете да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Лозина Владимирова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени