Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник на розата в Казанлък

Снимка: БГНЕС

Красотата и ароматът на българските маслодайни рози усетиха депутати и гости на парламента на откриването на изложба, посветена на 120-ата годишнина на Празника на розата в Казанлък – празник, кулминацията на който е днес.

Събитието е възможно с подкрепата на Община Казанлък и казанлъшкия депутат Илиана Жекова, екипите на Исторически музей „Искра“ и Народно читалище „Жар - 2000“ и всички културни институти в Града на розите.

Изложбата е разказ за приноса на розопроизводителите в културата и традициите на българското общество през вековете и ни дава пример за находчивостта, професионализма и силата на българския дух.


"Лимонада от рози се прави с газирана изворна вода и сироп от рози. С тази лимонада се черпят розоберачите за добре свършената работа...това са ми разказвали моите баби и дядовци...", сподели за "Рано в неделя" Дора Петкова, председател на читалище "Жар" в Казанлък". 

Дора Петкова поясни, че розата се дели на такава за парфюмерийната промишленост и роза за кулинарията - розата "Радуга" може дори се използва за салата. По думите й розата е и лекарство, може да се пие розова вода, която се приготвя като кафето, но се пие изстудена.

Петкова е категорична, че традициите в розобера и розопроизводството няма да се загубят, но трябва да се полагат повече усилия, особено сред младите хора.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна