Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Изложбата за народния лечител Иван Раев и оригинални ботанически рисунки на български лечебни растения

3
Изложба от ботанически рисунки

Музеят на медицината на пловдивския медицински университет ще пренесе за две седмици част от своите експонати в Епископската базилика. Така, освен запазените уникални мозайки от най-големия храм на Филипопол от 4 – 6 век, посетителите на базиликата ще могат да разгледат и оригинални ботанически рисунки на български лечебни растения от фонда на музея.

Специален акцент в експозицията ще са и артефакти ,свързани с живота и делото на Иван Раев - на откриването на изложбата ще се разкаже за народния лечител и неговия чудодеен билков лек от проф. Георги Томов.

Билколечението се практикува от векове по земите ни , като за нашите предци растенията не са били само материален дар , но те са били символи, духовни същности и това е превъплътено във вярванията , в празниците на народа , във фолклора, в ритуалните действия, казва в "Рано в неделя" проф. Томов.  

Музеят на медицината на пловдивския медицински университет

Разбира се тези, чийто имена са записани със златни букви в пантеона на народната медицина са много, подчертава проф. Томов, като дава пример с двама от тях -  йеромонах Неофит Калчев и известният отец Матей Миткалото.  

Повод, казва още проф. Томов, в експозицията да поставим акцент на живота и делото на народния лечител Иван Раев, е 85 тата годишнина от смъртта му. Иван Раев развива своята дейност в 20-те и 30 – те години на миналия век  


Иван Раев започва да практикува тази своя терапия през 20 те години, като за това научава и италианската кралица Елена Савойска.

През 1930 година, когато нейната дъщеря става българска царица и връзките между двете страни стават много по-интензивни, Раев е помолен да изпрати голямо количество от събраните от него билки. Разбира се и да сподели начинът на приготвянето им, като в клиника в Рим започва и лечението на получилите усложнения от болестта, а в Италия по това време са много.  


Пред аудиторията в Епископската базилика ще бъдат представени и различни технологии за добиване на лечебни субстанции от билки и техния терапевтичен ефект. Ще има също дегустация на лечебни билкови чайове, приготвени от преподаватели и студенти от Фармацефтичения факултет.

И всичко това на фона на изложбата от ботанически рисунки на български лечебни растения , дело на известния наш художник Георги Пчеларов, допълва проф.Томов  

В днешни дни хората , които се занимават с билкарство са много малко , почти на изчезване са и трябва да се прави всичко възможно, за да не се загуби това ценно знание предавано през вековете , казва в заключение проф. Томов


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия