Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОПЕК+ обсъжда във Виена дали да съкрати добива

Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдул Азис бин Салман пристига на срещата на ОПЕК+ във Виена - 3 юни 2023
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Представители на водещи производители на петрол се събраха във Виена, за да обсъдят начини за балансиране на пазара. Възможно е срещата на групата ОПЕК+ да доведе до допълнително орязване на добивите с един милион барела дневно, твърди източник на агенци "Франс прес".

Анализаторите до голяма степен очакваха производителите от ОПЕК+ да запазят настоящата си политика, но този уикенд се появиха признаци, че 23-те страни може да направят по-дълбоки съкращения.Намаляване на добива с един милион барела на ден е една от обсъжданите опции, според източник, близък до преговорите.

Производителите на петрол се борят с падащите цени и високата нестабилност на пазара на фона на руската инвазия в Украйна, която преобърна икономиките по целия свят.

Цените на петрола се сринаха с около 10 процента, откакто бяха обявени съкращенията през април, като суровият петрол Brent падна близо до 70 долара за барел, ниво, под което не се е търгувало от декември 2021 г. Търговците се притесняват, че търсенето ще спадне, с опасения за здравето на глобалната икономика, докато Съединените щати се борят с инфлацията и по-високите лихвени проценти, докато възстановяването на Китай след Covid изглежда несигурно.

На фона на страховете от икономическо забавяне, „вероятността от обявяване на ново съкращаване на производството значително се увеличи“, каза анализаторът на UBS Джовани Стауново пред AFP, добавяйки, че все още вярва, че ОПЕК+ ще реши да запази сегашния намален добив.

Юсеф Алшамари от CMarkits обаче каза, че очаква Саудитска Арабия „да настоява за намаление от поне половин милион барела на ден“.

Вицепремиерът на Русия Александър Новак „не вижда необходимост ОПЕК+ да променя курса“, тъй като едва ли ще се възползва от по-високите цени, казаха анализатори на Commerzbank в изследователска бележка.

Откакто западните санкции удариха Москва заради Украйна, Русия доставя петрол за Индия и Китай, докато азиатските гиганти поглъщат евтиния суров петрол.

Саудитска Арабия, от друга страна, "наистина се нуждае от по-високи цени, за да балансира бюджета си", казаха анализатори от Commerzbank, добавяйки, че желаната цената на кралството в момента е "80 долара за барел".

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени