Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Камъните на мисълта

Снимка: Гьоте-институт

Под заглавие "Камъните на мисълта" излязоха на български в превод на Стоян Гяуров записките на Хенинг Ритер – германски журналист, писател и преводач. В своя предговор към книгата авторът посочва възможните прочити на своите културно-историческифрагменти: 

"Известна предопределеност е налице и в това, което човек чете. Има книги, за които се пази свободно място в съзнанието на читателя. Във всеки случай тази илюзия възниква в ретроспектива. От друга страна, има свободни пространства в съзнанието, за които човек си въобразява, че знае с какво от прочетеното трябва да бъдат запълнени. Тези два вида духовно преживяване са резултат от упорито четене: веднъж то разкрива празни места в съзнанието, друг път разчиства терен в препълненото съзнание, така че всеки път читателят изживява различна история. Нека моите записки послужат като стимул за тези две преживявания." 

Представянето на книгата се състоя в Гьоте-институт, София с участието на Дора Минева, Митко Новков, Тони Николов, Георги Каприев, Клео Протохристова.

Чуйте репортажа с участието на Дора Минева, Стоян Гяуров и Георги Каприев.

Снимки – Гьоте-институт - София, изд. Сонм

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.