Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавната библиотека в Сан Франциско вече има българска секция

Снимка: Facebook/RipniKalinke

"Първата по рода си секция с български книги в централния клон на държавната библиотека в Сан Франциско вече е факт!" – съобщи Генералното консулство на България в Лос Анджелис на страницата си във Фейсбук.

Официалното откриване събра на едно място ентусиасти и дарители на български книги за централния клон на държавната библиотека в Сан Франциско. Инициативата е осъществена по идея и с подкрепата на Българския културен център "Рипни Калинке" – неправителствена организация, създадена от сънародници през 2013 година с цел да популяризира българската култура и традиции и да обединява сънародниците ни на Западния бряг.

"По време на сбирката всеки един от нас препоръча различни събития, които да се организират в библиотеката и изразихме желанието си да направим сбирки с деца, на които да се четат български книги. БКЦ "Рипни Калинке", както и всички желаещи да се включат, ще организираме годишни  събития в библиотеката за емблематични дати за нас, българите, като 24 Май, Деня на будителите и други. Срещата ни продължи с разговори за нашите литературни приключения като ученици" – научаваме от публикация на сънародничката ни Соня Кирова от БКЦ "Рипни Калинке".

По думите ѝ, откриването на специалния библиотечен кът е преминало като истински празник по български – с рецитация на стихове на Иван Вазов и Христо Ботев, вкусна питка и специална изненада – пано, изработено от Росица Колева и дарено на библиотеката в Сан Франциско. Затова и "Българският културен център "Рипни Калинке" благодари на всички дарители на книги за библиотеката в Сан Франциско!".

С реализацията на тази родолюбива инициатива не свършват летните събития на сънародниците ни в тази част на Америка. На 10 юни българите в Сан Франциско ще могат да се включат в документалния пърформанс "Веднъж прекосиш ли океана" . В него театралният режисьор Мартина Новакова изследва емоциите на емигранта, реакцията му на чуждата културна среда и каква представа би искал да изгради за родната си страна.

По-рано същия ден ще се състои и празник на славянските култури, посветен на първоучителите св. св. Кирил и Методий. "Насладете се на красотата на нашите фолклорни танци и песни, които съхраняват духа и енергията на хората от България, Гърция, Русия и Украйна" – гласи поканата за събитието.

Текст: Елена Каркаланова

Снимки: Facebook/RipniKalinke

По публикацията работи: Анна Фуцкова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна