Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Има недостиг на кадри в строителния бранш, свързан с енергийната ефективност

| обновено на 06.06.23 в 08:41
Снимката е илюстративна.

Наблюдава се недостиг на кадри в строителния бранш, особено в сферата, свързана с внедряването на методите за енергийна ефективност. Това показва проучване на „Маркет Линкс“ сред около 100 фирми в цялата страна. Основната причина е, че няма достатъчно обучени професионалисти. Над 80 % от фирмите твърдят, че са напълно готови в организационен план, но най-неготови са във финансов. Част от тях са скептични към прехода към зелена икономика посочвайки, че това ще бъде поредната „имитация“ и „побългаряване“. Въпреки това те смятат, че това е посоката за развитие, която е неизбежна. 

Само 10 % от фирмите, участвали в проучването, заявяват, че техни служители са участвали  през изминалите няколко години в обучение, свързано с енергийна ефективност. Това обясни доц. Цветелина Стоянова, експерт- изследовател в „Маркет Линкс“. "Оказва се, че в България поради "политически чадър", един експерт, професор чисто субективно е задържал процеса на обучението на нови кадри, свързани с енергийно обследване и енергийни оценки. Поради тази причина, мнението на повечето експерти е, че не сме готови от тази гледна точка, няма достатъчно енергийни оценители. Всички знаят, че 11 години е замразена възможността да се организират курсове за енергийна ефективност за енергийни одитори. Сега се откри такъв курс от негови колеги. Това са някакви политически игри, които аз като външен специалист недоумявам и се чудя как светът на бизнеса понася такова нещо. За 40 дни обучение таксата е 3 500 лв., това е като едно обучение в университет. Веднага се записват около 100 човека, като има още много желаещи, което показва големият интерес към тази подготовка", коментира тя. 

Голям проблем се оказва, че енергийните одитори са много небалансирано разпределени между София и страната. Проблем е и че те могат да работят само в две консултантски фирми, допълни Стоянова. Това ги ограничава и забавя процесите. Експертите от бранша посочват, че има необходимост от координиране и съгласуване на действия между обучението и подготовката на нужните кадри. "Браншът е в криза на кадри. Една от причините е, че архитектите се преквалифицират на ИТ специалисти. Това беше много изненадващо. Другото нещо, което ни впечатли е липсата на възможност за придобиване на практически умения. Студентите са много откъснати от практиката. Няма проектантски колективи, които да им помогнат да навлязат в бранша. Другият проблем, който всички изтъкнаха е административната тежест", обясни експертът. 

Резултатите от проучването не са изненадващи, коментира изпълнителният директор на Агенцията за устойчиво енергийно развитие Ивайло Алексиев. "Всички програми, свързани с енергийна ефективност до момента бяха старт и стоп програми - като има програма, има търсене, като няма програма, няма търсене. Няма как един бизнес да оцелее по този начин - нито консултантския, нито строителния бизнес. Като приключи поредната мащабна акция, строителните фирми си губят квалифицираните работници, които са обучили. Те заминават на друго място, в чужбина най-често. Консултанти няма нужда да се създават в огромно количество", коментира той. 

Според него, трябва да има постоянни инициативи, които да поддържат интереса към сградното обновяване, проектите за енергийна ефективност и за възобновяеми източници. 


БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.