Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия оценява положително готовността на САЩ за диалог по контрола на ядрените оръжия

Дмитрий Песков
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кремъл оценява положително готовността на Съединените щати за диалог с Русия по контрола над ядрените оръжия, предаде радио “Комерсант”.

В края на миналата седмица съветникът на американския президент по националната сигурност Джей Съливан, заяви, че Съединените щати са готови да преговарят с Русия за създаването на нова система за контрол над ядрените оръжия. Без предварителни условия и независимо от разногласията по други въпроси Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в ефира на радио “Комерсант”, че Москва очаква от Вашингтон официално предложение.

"Това е важно и позитивно заявление на господин Съливан. Разбира се, очакваме то да бъде подкрепено де факто със стъпки по дипломатическите канали. След това вече могат да се разглеждат предлаганите формати н диалога".

Миналата седмица Съединените щати обявиха, че няма да предават на Русия данни за ядрения си арсенал в рамките на Договора за контрол над стратегическите настъпателни оръжия. Русия преустанови временно участието си в двустранното споразумение през февруари тази година.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна