Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Върхът на кариерата на един полицай не трябва да е министър, а главен секретар на МВР"

Филип Гунев: В полицията и службите трябва ясно разделение на политиците от професионалистите

"Сега службите могат да се използват за политически поръчки"

Филип Гунев
Снимка: Силвия Великова

"Една бъдеща съдебна реформа и реформа на службите трябва да предполага много ясно разделение на политиците и политиките от професионалистите. Не може да има такова срастване. Срастването на Министерството на вътрешните работи и на полицията не съществува в европейските страни. Тези две институции на една ръка разстояние. В почти никое европейско Министерство на вътрешните работи министрите не бивши полицаи. Както при военните имаме граждански контрол върху армията, гражданският контрол върху полицията и службите у нас почти не съществува, те са сраснати. Затова искат да подменят сега шефовете на всички служби, защото в Министерски съвет няма почти никакъв вътрешен механизъм за контрол на тези служби. ... Срастването на полиция и политически ръководства, което продължава да съществува, все още се приема за нормално. Не е мястото на един министър (бившият министър на вътрешните работи Румен Петков) да ходи и да се среща с каквито и да е хора, където трябва да се правят оперативни срещи"     

Това каза пред БНР Филип Гунев, експерт по сигурността и борбата с корупцията, бивш заместник-министър на вътрешните работи (2013-2017 г.).

По думите му сега службите могат да се използват за политически поръчки, защото няма обективен контрол:

"Затова законите са такива - всеки да може да си сменя главен секретар на МВР и шефове на служби. Стъпка в правилната посока ще е назначението им да се прави от Народното събрание, за да бъдат под контрола на изпълнителната власт, но да бъдат на една ръка разстояние, за да имат свобода на действие, когато работят в случай, когато има корумпирана и превзета изпълнителна власт, а не да са изпълнители на политиците над тях. ... Върхът на кариерата на един полицай не трябва да е министър на вътрешните работи, а главен секретар на МВР".

"В България няма ресурси за система от оперативно-издирвателни мероприятия, които да се провеждат особено в чужбина, за да бъдат издирвани хора. Това е скъпо и изисква много проактивна работа, което не се прави. Това отговаря на въпроса защо всякакви хора изчезват и не ги намират с години, но няма и това активно търсене", уточни той.

Интервюто на Снежана Иванова с Филип Гунев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.