Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

За последните 12 години

В парламентарната криза държавата получи най-висока оценка за политиките към децата - 3,33

Пламена Николова с доклада
Снимка: БНР-Радио София

Експерти от Националната мрежа за децата (НМД) са изготвили 12-ото издание на мониторинговия доклад „Бележник: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?”.

Документът показва до каква степен държавата и нейните политици се грижат за благосъстоянието на децата – обясни пред БНР-Радио София Пламена Николова, директор "Политики за децата" към НМД:

„Докладът е базиран на Конвенцията на правата на детето и показва колко добре живеят децата в България, доколко държавата полага усилия те да живеят добре.“

Проследяват се политиките в 8 области – благосъстояние и детска бедност, образование, здравеопазване, семейна среда и алтернативни грижи, ранно детско развитие, насилие над деца, детско правосъдие, спорт и култура, както и детско участие. Експертното проучване се базира на информацията, предоставена от над 25 национални и местни институции, включително министерства. Независимият мониторинг включва анализа и оценките на 30 автори и 7 външни оценители от международни и национални институции и организации. Специално място в доклада има мнението на деца и младежи, както и на хората, чиято роля е да ги подкрепят – родители, учители, здравни и социални работници и др.

Среден 3,33 е общата оценка за работата на държавата и институциите през 2022 г.


„Оценката през всичките 12 години не е била по-висока от среден. Вървяхме през годините от най-ниската - мисля, че беше 2,90 до абсолютно чиста тройка през 2021-ва, когато оценявахме десетилетието. Ако беше ученик пред нас, ние нямаше да мислим много хубави неща за него. За съжаление държавата ни през последните години, в които ние оценяваме, не е положила особени усилия в политиките с деца“, допълни Николова.

Тя обаче изтъкна, че след период на относително стабилно еднотипно управление в последните 2 години – макар и парадоксално – с правителствената криза се появиха и нови идеи, нови политици. Потърсиха се нови теми (в някои случаи – забравени),  които буквално бяха разрешени на законодателно ниво.

Имаше добри примери за промени в областта на благосъстоянието, семейните помощи, данъчните облекчения за млади семейства и отпадането на таксите за детски градини. В същото време започна да се говори за необходимостта от голяма за реформа в раните грижи в яслите и детските градини, нещо, което никога не е било тема досега. Вече има политици, които се интересуват истински от темите за децата, образоват се по тях - засега може би повече в законодателната власт, но се надяваме скоро да видим и в изпълнителната. И всъщност на това се дължи и малко по-високата оценка.“

Чуйте разговора на Елена Пъневска.


По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.