Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майк Пенс ще участва в надпреварата за Белия дом през 2024 г.

Майк Пенс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият вицепрезидент на САЩ Майк Пенс е подал документите си за участие в надпреварата за номинацията на Републиканската партия за президентските избори през 2024 г., предаде Ройтерс, като се позова на данни от американската Федерална избирателна комисия.

Според хора, близки до 63-годишния политик, се очаква той да постави официалното начало на кампанията си за първичните избори на републиканците в сряда с видеообръщение и реч в щата Айова, който е първият, който ще гласува при определянето на номинацията.

Така в спора за кандидатурата на Републиканската партия 48-ият вицепрезидент на САЩ ще се изправи срещу бившия си шеф Доналд Тръмп, отбелязва АП.

Според социологическите проучвания фаворит за спечелването на номинацията на републиканците е Тръмп, а на второ място е губернаторът на Флорида Рон Десантис. Според привържениците си Пенс е надежден консерватор, който ще продължи успешно политиката на правителството "Тръмп", само че без постоянните шумни скандали, които съпътстваха това управление, допълва АП.

Бившият вицепрезидент е убеден противник на правото на аборт и подкрепя въвеждането на национална забрана за тази процедура. Пенс, който описва себе си като "християнин, консерватор и републиканец, в този ред", от месеци подготвя почвата за очакваното обявяване на кандидатурата си с изяви в различни щати като Айова, Южна Каролина и Ню Хемпшир, където посещаваше църкви, произнасяше политически речи и се опитваше да привлече потенциални дарители за кампанията си.

Една от причините той и екипът да изберат Айова за отправна точка на кампанията му е, че според тях този щат и големият брой избиратели християни евангелисти са от ключово значение за спечелването на първичните избори на републиканците.

По външнополитическите въпроси той е за предоставяне на по-голяма помощ за Украйна и се обявява срещу "апологетите на Путин" в Републиканската партия, които по думите му "не желаят да се противопоставят на руския лидер".


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени