Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асен Василев - сред малкото ярки политически фигури в известния състав на новото правителство

Асен Василев
Снимка: БТА

Ако кабинетът „Денков – Габриел“ получи одобрението на парламента и e в предварително известния състав и структура, във финансовото министерство ще се върне съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев. Еврофондовете и Планът за възстановяване и устойчивост ще бъдат в неговия ресор, но без вицепремиерски пост.

След разпространените записи от заседанието на политическата сила, Василев е пестелив откъм публични изказвания, информира репортерът Марта Младенова

Асен Василев предаде поста на финансов министър на своята заместничка Росица Велкова преди десет месеца и тя ръководи министерството в двата служебни кабинета „Донев“, а отговорността за евросредствата – на вицепремиера Атанас Пеканов. В служебния кабинет "Янев“, когато за пръв път Василев седна в министерския стол в МФ, именно Пеканов отговаряше за еврофондовете и възстановителния план.

След това Василев бе вицепремиер и министър на финансите в редовния кабинет „Петков“, като една от първите му задачи бе да смени ръководителите на двете приходни агенции. Излъчените от него кадри обаче не останаха, когато служебното правителство встъпи в длъжност. Още в началото на управлението на кабинета „Донев“ - 1 Росица Велкова даде пресконференция, на която представи доста тежко състояние на държавната хазна. Въпреки това хазната завърши на минус от по-малко от три процента през 2022-ра година, а в момента държавните финанси се ръководят именно чрез удължителния закон на този бюджет, чийто проект бе сериозно променен от Народното събрание.

Влизането на Асен Василев в състава на кабинета „Денков – Габриел“ бе един от компромисите, които изглеждаше почти непреодолим от страна на „Продължаваме промяната“. Въпреки това се стигна до крачка назад, след като Денков представи пред журналисти Василев като номинация за вицепремиер, но след това стана ясно, че ще ръководи европарите като ресор, но без поста на заместник министър – председател. Той е и една от малкото ярки политически фигури в предварително известния състав на потенциалното ново редовно правителство, което е изправено пред задачата да гласува Бюджет 2023-та година при удължителен закон, изтичащ на 10 юни. Неофициално се очаква удължаването на този закон, предложено от служебния кабинет, тази седмица да бъде гласувано в парламента на две четения, за да даде възможност на новия екип на Министерството на финансите да разработи финансова рамка – с дефицит до 3 % от БВП, ако спази предварителните си заявки.

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна