Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В рамките на програмата на Столичната община и Българското дружество по детска офталмология

Близо 3800 първокласници в София са минали през очен преглед

Снимка: БГНЕС

Близо 3800 първокласници от държавни и общински училища в София са минали през очен преглед при специалист в рамките на програмата на Столичната община и Българското дружество по детска офталмология. Инициативата започна през октомври миналата година, а резултатите от нея ще бъдат представени днес.

Прегледите на детското зрение са правени в училище, като идеята е при откриване на проблем родителите да бъдат информирани и насочени към допълнителни консултации и изследвания. Малко преди началото на инициативата председателят на дружеството по детска офталмология проф. Александър Оскар разказа в ефира на БНР, че около 15 процента от децата имат очен проблем и е добре още в предучилищна възраст всички да бъдат прегледани от специалист.

"Ако очното състояние, очният проблем не бъде адресиран и лекуван навреме, след това нищо не може да се направи, след като завърши периодът на развитие, на съзряване на зрителната система".

Според проф. Оскар очните проблеми при децата най-често са свързани с нужда от носене на очила. Нарастват случаите на късогледство, заради прекомерната употреба на електронни устройства, като това е световна тенденция.     

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна