Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нивото на водата около яз. "Нова Каховка" се е повишило, няма опасност за Запорожката АЕЦ

Снимка: БТА

Нивото на водата около язовира "Нова Каховка" в Южна Украйна, който бе взривен през нощта, се е повишило с пет метра, като няколко острова надолу по течението вече са изцяло залети, съобщи руската държавна информационна агенция РИА Новости, цитирана от  БТА.

Нивото на водата в Днепър в района на Нова Каховка се е вдигнало с над 10 метра заради разрушенията в Каховската ВЕЦ, съобщи по-късно ръководителят на администрацията на града Владимир Леонтиев, цитиран от ТАСС. 

Около 22 000 души, живеещи в 14 населени места в украинската Херсонска област, са изложени на риск от наводнения след взрива, съобщи днес назначеният от Москва ръководител на областта, посочва Ройтерс.

Положението в Запорожката АЕЦ след взривяването на язовирната стена е "под контрол", заяви украинският ядрен оператор

Разрушаването на язовира "Нова Каховка" от руските сили в Южна Украйна представлява опасност, но ситуацията в съоръжението в под контрол, заяви днес украинският ядрен оператор, цитиран от Ройтерс.

"Водата от язовира е необходима на централата, за да получава мощност за кондензаторите на турбините и системите за безопасност на АЕЦ", се казва в изявление на "Енергоатом" в Телеграм.

"В момента водоемът за охлаждане е пълен: към 8:00 ч. сутринта нивото на водата е 16,6 метра, което е достатъчно за централата", съобщи още "Енергоатом". Операторът допълни, че ситуацията е под контрол и украинският персонал следи всички показатели.

Руската енергийна компания - "Росатом" също потвърди, че няма риск за контролираната от Москва Запорожка АЕЦ, съобщи държавната руска агенция РИА Новости.

Международната агенция за атомна енергия, цитирана от ТАСС, също заяви, че няма опасност за атомната централа.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна