Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

КЕВР подхваща поскъпването на водата в Софийско и Пернишко

Снимка: БГНЕС

Предстоящото поскъпване на водата в Софийска и Пернишка област с над 40 на сто от 1 юли ще бъде обсъдено в Комисията за енергийно и водно регулиране.

От докладите на Комисията става ясно, че водата в Пернишка област се предвижда да поскъпне с 46%. 

ВиК Перник, която обслужва общините Перник, Брезник, Земен, Радомир и Трън, изчислява, че доставянето, отвеждането и пречистването на водата вече трябва да струват  3,56 лв. за кубичен метър с ДДС.

Предвидени са 12 милиона лева инвестиции, с които дружеството ще реконструира мрежата в Перник и Радомир, като крайната цел е да няма прекъсване на услугата и да се намали риска от възникване на нови кризи с водоснабдяването на областта от язовир Студена.

Предвиденото за Софийска област поскъпване пък е с 44 на сто.

ВиК София снабдява с вода 21 населени места, сред които Елин Пелин, Ихтиман, Костинброд, Копривщица, Правец, Самоков и Своге, но не и столицата, която се обслужва от Софийска вода.

Разчетите сочат, че през следващата година цената за доставянето, отвеждането и пречистването на водата трябва да скочи до 3,69 лв. за кубик с ДДС.

В 5-годишния си бизнес план водоснабдителното дружество предвижда да инвестира малко под 14 милиона лева, които ще използва за подобряване на качеството на водата.

Предстои след обсъждане регулаторът да одобри бизнесплановете на двете ВиК дружества и да постанови нови цени на услугата и водата, които да влязат в сила от 1 юли.

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.