Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Няма как да очакваме в битката за местната власт ГЕРБ, ПП и ДБ да сключат примирие"

Добромир Живков: Очаквам, че българското общество ще преглътне създадената коалиция

"Виждаме един ГЕРБ и един Борисов, които са много склонни да правят отстъпки и компромиси. За момента изглеждат склонни да бъдат по-предвидим партньор"

Добромир Живков
Снимка: Савина Спасова
"Очаквам, че българското общество ще преглътне създадената коалиция. Това е тежък компромис, но той единствен гарантира ясния път към по-висока европейска интеграция и към геополитическото ни позициониране като съюзник в НАТО". Това обясни пред БНР Добромир Живков, социолог и управител на агенция “Маркет линкс”.

"Това си е формат на коалиция. Имайки стабилна власт, започвайки работа по бюджета и възстановявайки работата на институциите, обществото ще го приеме и ще стигне до извода, че е неизбежно решение".

Живков обаче не се ангажира с прогноза колко точно може да продължи съществуването на новото редовно правителство. 

"Дори 9 месеца ми се струват трудно достижими. Това е една крехка конструкция, която ще трябва да понася удари от различни посоки, а и вътре в себе си".

Той изрази надежда, че ще се възстанови нормалното функциониране на парламентарната ни република. 

"Нашата държава не може да работи добре в състояние на служебни кабинети. Видя се как президентът отказва да се съобразява с решения на НС. Това показва от една страна неговите амбиции, от друга – желание за властова експанзия.

Трябва да се решават и оперативни задачи. Те са свързани с бюджета, но и са определящи стратегическата посока на страната – там отбелязваме отслабване на позициите, особено по пътя ни към еврозоната".

Живков прогнозира, че отношенията на новото правителство и президентството ще се нормализират. 

"Президентът ще трябва да приеме сегашната ситуация, колкото и да се  опитва да въздейства против това политическо движение, на което се решиха ПП, ДБ и ГЕРБ". 

Слонът в стаята остава възстановяването на чувството за справедливост у българските граждани, напомни социологът. 

"По-голяма част от тях все още очакват ясни отговори от правораздавателната система по отношение на различни обвинения и изтичане на записи и скандали от последните 10 години. Това ще се превърне в основен въпрос, особено като се започне с по - сериозно реформиране на Прокуратурата и съдебната система. Този процес може да предизвика напрежение".

Друга линия, по която може да възникне напрежение в новосъздаденото правителство, са местните избори, отбеляза Живков.

"Но там ще се играе на местна почва, ще има обвинения към кандидати за кметове и към настоящи кметове. Няма как да очакваме в битката за местната власт ГЕРБ, ПП и ДБ да сключат примирие. Резултатите от местните избори ще преначертаят в някаква степен политическата карта".

Той не очаква сериозни вътрешни брожения в ГЕРБ по линия на правителството.

"В партията има едно ядро, което сериозно отстоява евроатлантическата ни ориентация и което беше склонно и дори настояваше да се търси коалиция с ПП-ДБ. Част от тези хора чисто биографично произлизат от българската десница – дали от ДСБ, дали от СДС. Там има споделяне на обща идеологическа основа. ГЕРБ решиха да тръгнат смело в тази посока. Тази политическа линия се разгърна през последните няколко месеца. Виждаме един ГЕРБ и един Борисов, които са много склонни да правят отстъпки и компромиси. За момента изглеждат склонни да бъдат по-предвидим партньор".  

Цялото интервю на Лора Търколева с Добромир Живков може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.