Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първият храм, посветен на най-новия български светец, ще е в кв. "Надежда 3"

Снимка: Район Надежда

Строежът на православен храм "Св. Серафим Софийски Чудотворец" в жк. „Надежда 3“ се възобновява. За целта на едно от последните си заседания Столичният общински съвет (СОС) одобри отпускане на средства в размер на 350 000 лв.

Строежът на храма започна в края на септември 2021 г. след решение на СОС за учредяване на безвъзмездно и безсрочно право на строеж върху общински терен, разположен на 2194 кв. м.

Обектът се реализира с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, със съдействието на Софийската света митрополия и църковното настоятелство на новия храм.

Дарител е излял основите на храма за своя сметка, а грубият строеж ще бъде реализиран с финансовата подкрепа на Столичната община. 

Район "Надежда" ще допълни тези усилия с дарителска кампания, средствата от която ще бъдат насочени към Църковното настоятелство. 

Още през 2017 година по идея на жители на квартал „Надежда“ с доверието на негово светейшество българския патриарх и софийски митрополит Неофит бе учредено църковно настоятелство за изграждане на първия в България православен храм, посветен на най-новия български светец, канонизиран през предходната 2016 година - разказа пред пред БНР-Радио София отец Христо Димитров. - За съжаление епидемичната обстановка, икономическата криза и тревожното международно положение създадоха непреодолими финансови затруднения и строителството бе преустановено. Днес с радост можем да кажем, че в резултат на общите усилия на кмета, общински съветници и църковното настоятелство, изграждането на храма ще продължи. Кварталът е 120 000 жители и наистина има нужда от още един храм. По празници - Цветница, Великден и други, изпитваме трудности. Надяваме се до зимата да напреднат дейностите и да се стигне до  грубия строеж.“

Чуйте разговора на Божидар Янев. 

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна