Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Весела Петрова:

Защо ефектът от стреса влияе на чернодробната функуция?

Психичното здраве оказва огромен ефект върху физическото състояние

Снимката е илюстративна.
Снимка: @pixabay

Как изглежда животът след 15 дни в стъклена клетка? Какви са отраженията върху психиката и общото здравословно състояние след доброволната изолация на ултрамаратонеца Красимир Георгиев?

Повече за резултатите от медицинските изследвания, оказали влияние както върху физическото, така и психическото състояние на ултрамаратонеца, коментира в студиото на "Нашият ден“ д-р Весела Петрова от Клиниката по анестезиология и реанимация в УМБАЛ "Александровска".

"Психичното здраве оказва огромен ефект върху физическото състояние и въобще върху лабораторните резултати. Ние проследявахме пълна кръвна картина с кръвни захари, невроендокринен отговор, т.е. как реагират спрямо стреса нашите жлези. Както и какво се случва с биохимично ниво“, посочва тя.

Предизвикателството, което Красимир Георгиев прие, е провокирано от все по-силно задълбочаващата се изолация на съвременния човек, следствие на множество зависимости.

"Кортизолът, който е хормонът на стреса, беше три пъти над нормата при Краси“, казва д-р Весела Петрова.

В рамките на експеримента са били проследявани кръвното налягане и сърдечната честота. Финалните изводи са, че е много важно да се избягва стресът, но това е твърде сложно в забързаното ежедневие на всеки. Необходимо е да се спортува, да се храним добре и да се разхождаме сред природата, допълва д-р Весела Петрова.

Чуйте подробности в звуковия файл.



По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени