Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киберпрестъпници с ултиматум към жертвите на мащабна хакерска атака

Снимка: Pixabay

Банда за киберпрестъпления, за която се смята, че е базирана в Русия, постави ултиматум на жертвите на хакерска атака, която засяга организации по целия свят, съобщи Би Би Си, която също е потърпевша от атаката.

Смята се, че са хакнати данните за заплатите на повече от 100 000 служители на Би Би Си, British Airways, веригата Boots и някои други институции, организации и бизнеси.

Групата Clop e публикувала известие в така наречената "тъмна мрежа", предупреждавайки засегнатите от хакването да им изпратят имейл преди 14 юни или откраднатите данни ще бъдат публикувани.

Работодателите са призовани да не плащат, ако хакерите поискат откуп.

Би Би Си съобщи, че престъпниците са намерили начин да проникнат в част от популярния бизнес софтуер, наречен MOVEit, и след това са успели да използват този достъп, за да влязат в базите данни вероятно на стотици други компании. Анализатори от Microsoft заявиха по-рано, че смятат, че Clop е извършителят въз основа на техниките, използвани при хакерската атака. Отчита се, че се използва необичайна тактика, тъй като обикновено исканията за откуп се изпращат по имейл до организациите на жертвите от хакерите, но тук те настояват жертвите да се свържат с тях. Това може да се дължи на факта, че самата група Clop не може да се справи с мащаба на хакването, което все още се обработва по целия свят, коментират експертите.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!