Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва фестивалът за късометражно кино IN THE PALACE

Юбилейното 20-то издание на Международния фестивал за късометражно кино „IN THE PALACE” /„В Двореца”/ ще се проведе между 10-и и 17-и юни в Перник, София, Варна, Бургас и Пловдив, съобщиха от общинския пресцентър в Перник. Фестивалът се организира от Фондация “Международен фестивал за късометражно кино IN THE PALACE и Фондация “Култура Перник”.

Тазгодишното издание е най-мащабното до момента, затова и за първи път ще се проведе в пет града. Физическото провеждане ще бъде в Перник и София, където се подготвят концерти, срещи с автори и професионалната част на фестивала,  сподели председателят на фондация „Култура Перник“ Цанко Василев. Ще бъдат показани над 250 филма. 

Очаква се в Перник да пристигнат над 400 чуждестранни гости, сред тях автори на филми, режисьори, продуценти и дистрибутори. Международният фестивал за късометражно кино e единственият фестивал в страната, сертифициран да номинира професионални късометражни филми за разглеждане от Академията за филмови изкуства и науки на САЩ за наградите „Оскар”. Фестивалът е квалифициран да предлага и студентски филми за студентските "Оскар"-и, както и за испанските награди „Гоя”.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени