Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петков отиде в стаята на "Възраждане" в НС, за да се изясни с Костадинов, но беше изгонен

Кирил Петков прави изявление пред медиите в сградата на Народното събрание - 7 юни 2023 г..
Снимка: БГНЕС

Заседанието на Народното събрание беше прекратено след скандал между ПП-ДБ и "Възраждане". След като парламентът прие депутатът от ДПС Делян Пеевски да стане член на Комисията по конституционни въпроси, депутатът от ПП Явор Божанков се опита да направи изказване от трибуната. Той обаче беше обграден от представители на "Възраждане" и не му бе дадена възможност да говори.

Скандалът в пленарната зала се пренесе в кулоарите на парламента. Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков обвини депутатите от "Възраждане", че с отказа да гласуват на практика са помогнали депутатът от ДПС Делян Пеевски да стане член на Комисията по конституционни въпроси. Петков отиде в стаята на "Възраждане", за да се изясни с лидера на партията Костадин Костадинов да не прекъсва изказвания на депутати от ПП-ДБ. 


Резултатът -  беше изгонен пред микрофони и камери. След разпрата Костадинов коментира:

"Тези хора, които имат договореност с ДПС, какво искат да ни кажат на нас? Хората, които извършиха вчера държавен преврат. Ние вчера ясно и категорично казахме - това правителство ние не го признаваме. Лицето Петков, обвиняемият Петков влиза в нашата стая и аз му казвам: Водим разговор, ако обичаш, излез и ще говорим отвън. Той казва - няма да изляза".

И още: "Няма да допуснем лицата Божанков и Пейков да излязат да говорят на тази трибуна, защото те се делегитимираха със своите простащини", каза Костадинов.

Отговорът на Кирил Петков:

"Никой няма право да цензурира изявата на български народен представител от трибуната на Народното събрание. Независимо колко невъзпитани и просташки са техните маниери, аз искам да ги уведомя, че това, което правят, е неправилно, противоконституционно".

След подновяване на заседанието няколко депутати от "Възраждане" получиха наказание "порицание", работата обаче не беше възстановена. Затова Костадин Костадинов беше отстранен от заседанието. След като това също не помогна за потушаване на напрежението, председателят на парламента Росен Желязков закри заседанието.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна