Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лудогорец спечели трудно 12-ата си титла

Снимка: БТА

Лудогорец спечели 12-а шампионска титла на България по футбол, след като в 35-ия кръг победи трудно Черно море (Варна) с 1:0. Единственото попадение за играчите на Ивайло Петев вкара Матиас Тисера с глава в 50-ата минута след центриране на Кирил Десподов от ъглов удар. 

Ключово се оказа и връщането на Ивайло Петев в Разград, който успя за кратко време да промени поведението на отбора. Петев е човекът, който донесе първите две титли в историята на Лудогорец, а днес вече си гарантира и третата. Освен това, отборът от Лудогорието спечели и Купата на страната, като по този начин регистрира и трети дубъл от трофеи в кариерата си.

С днешния успех разградчани събират 85 точки и крайният резултат на "вечното дерби" между Левски и ЦСКА-София вече нямаше значение, тъй като авансът им стана непреодолим. С успеха си Лудогорец си гарантира участие в квалификациите на Шампионската лига. По същото време ЦСКА София победи Левски с 2:0 с голове на Тобиас Хайнц и Дюкенс Назон след по-добро представяне през цялото време. С успеха си "червените" събират 84 точки и остават 2-и.

ЦСКА София ще играе в турнира Лига на Конференциите. ЦСКА 1948, който днес завърши 0:0 с Локомотив (Пловдив) у дома, остава на 3-о място и печели бронзовите медали. Левски ще завърши на 4-о място и ще играе бараж за последната квота на България за турнирите на УЕФА cрещу отбора на Арда (Кърджали). Утре БФС ще се събере на свое заседание, за да дискутира коя ще бъде датата за въпросния бараж.

Локомотив (Пловдив) с днешната точка се изкачва на 5-о място, изпреварвайки Черно море с по-добри показатели в директните двубои. Арда (Кърджали) спечели групата за разпределение на местата 7-10 и ще играе допълнителен бараж за място в Лигата на Конференциите.

Голмайстор на първенството става халфът на ЦСКА 1948 Ивайло Чочев, който се разписа 21 пъти в 35 мача. На второ място остана Дюкенс Назон с 18, а трети е Игор Тиаго от Лудогорец с 15.


По публикацията работи: Владислав Стоянов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!