Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страната е третата в Европа с най-много планини, рекламира ги с кампанията "Гърция има и зима"

Олимпия Анастасопулу: Гърция предлага на българските туристи автентично преживяване

Амбицията е да се развива туризъм 12 месеца в годината във всички региони

главният секретар на гръцкото Министерство на туризма Олимпия Анастасопулу
Снимка: Мерим Тенев

Гърция е сред предпочитаните летни дестинации за много българи. Какво още обаче не сме открили като възможности за туризъм в южната ни съседка и какви са плановете на гръцката държава за привличането на повече туристи от България?

"Туристическият поток между България и Гърция е изключително голям, особено в периода между 2015 и 2019-а година беше в пика си. След това, заради пандемията, се наблюдаваше рязък спад, което е валидно и за туризма на световно ниво. Но смятам, че от миналата година отново се наблюдава съживяване на сектора. Разбира се, в Гърция не сме се върнали до нивото на туристически посещения от 2019 година, но съм убедена, че това ще се случи през настоящата година", казва главният секретар на гръцкото Министерство на туризма Олимпия Анастасопулу пред БНР. Тя подчертава, че туристите от България и други съседни страни е помогнал изключително много за  възстановяването на туризма в страната през 2022 година.

Според Анастасопулу перспективите за сътрудничеството между Гърция и България в сферата на туризма са изключителни и може да се обменя ноу-хау, например в области като планинския туризъм, където България има преднина, а Гърция може да споделя своя опит в класическият модел слънце - море.

"Като стратегия имаме увеличаването на времето и пространството за туризъм, както и развитие на специални форми на туризъм – в това число културен, религиозен, кулинарен. Смятам, че можем да развием посещаемостта на туристи между двете страни, но и да обменим ноу-хау по тези теми."

Българите познават добре Северна Гърция и островите в Йонийско море. Запитана има ли планове за развитието на този български туризъм и в други части на Гърция, Олимпия Анастасопулу отбелязва:

"Стратегията на гръцкото Министерство на туризма и на държавата е да избягаме от класическия модел слънце - море и да постигнем увеличение, както по дълготрайност, така и като различни за посещение места. Така че да имаме туризъм 12 месеца в годината във всички региони на Гърция. Вярвам, че нашите приятели – българските туристи ще бъдат ентусиазирани, ако посетят региона на Епир, полуостров Пелопонес, и други острови като Цикладската група, освен островите в Йонийско море, които са добре познати. Това са дестинации, които са световноизвестни, с изключителна посещаемост и там българите ще могат да получат автентични туристически изживявания. И понеже ни свързват общи интереси, като културни, религиозни и кулинарни, българите ще намерят точно това, което им подхожда и в останалите части на Гърция."

Гръцката туристическа организация има кампании като "Greekеnd" – да изживеем един уикенд като гърците, защото за нашите български приятели това е абсолютно постижимо, съседи сме и сме толкова близко, допълва Анастасопулу. По думите ѝ е много лесно за един българин да пристигне в Атина, Солун, Патра и други големи гръцки градове.

"Разбира се, биха могли да посетят и големите ни острови като Крит, района на Епир в Северозападна Гърция, островната група на Спорадите. Така, тръгвайки от някой от големите ни градове, могат да отидат някъде наблизо и да изживеят една по-автентична Гърция."

Бийч баровете на плажа на Неа Ираклица в Северна Гърция  Снимка: Мерим Тенев

Олимпия Анастасопулу опровергава информацията, която се появи в редица български медии, че практиката "сянка срещу фрапе" по гръцките плажове се прекратява.

"Ние нямаме такава информация, нито е в плановете на гръцката държава или Министерството на туризма. Напротив, навсякъде в Гърция, не само в северните й части, може да откриете плажове, където да изпиете кафето или безалкохолното си и да използвате чадър и шезлонг. Възможно е тази дезинформация в България да се дължи на скорошните публикации за събитията в Гърция, които засягат един единствен остров в Гърция – Миконос. Както може би спомняте, там бяха открити редица строителни нарушения в туристическия сектор, по-специално плажни барове и заведения. Тези незаконни сгради, съоръжения и заведения съгласно закона се събарят. Впоследствие на туристите отново ще бъде предоставен достъп до тези места и плажове на Миконос. Българските туристи са очаквани с удоволствие в цяла Гърция, при това при същите условия, както досега. Не само в Северна Гърция, но и по-надолу в Гърция, за да видят и да се насладят и на другите красоти на страната ни."

Българите свързват Гърция предимно и основно с морето и слънцето и често са удивени, когато за първи път видят планините ѝ. Какво друго може да им предложи Гърция?

"Гърция има световна слава на страна със слънце, море и плажове, но всъщност е третата в Европа с най-много планини. 80 процента от територията ѝ са планини. Имаме невероятни планини в Северна Гърция, Епир и Пелопонес. Затова направихме кампанията "Гърция има и зима", с която рекламираме планинския си туризъм, където България е много напред, пионерите сте в тази област и искаме да се поучим от вас. Рекламираме и по-специални форми на туризъм като яхти, круизи, гмуркания и други морски забавления – неща, които имат огромни възможности за развитие.

Тези проекти се финансират и от гръцкия План за възстановяване и развитие. Страната ни е осигурила 320 милиона евро за туризма и за да стане ясно колко залагаме на морския туризъм, почти половината от този бюджет, близо 160 милиона евро, са за обновяването на пътническите и яхтените пристанища, точно за развитието на яхтения туризъм. Секторът се възстанови изцяло след пандемията, защото предлага тази самостоятелност и изолиране, които искаха туристите ни. Този сектор привлича тип туристи, които харчат много и се завръщат в Гърция постоянно."

"Вярвам, че сме две страни, които и заради това, че ни свързва едно общо минало, имаме и много добро общо бъдеще. И предлагаме на българските ни приятели точно това, което търсят – автентични преживявания. Само искам да предупредя, че има една опасност. Ако дойдат в Гърция, ще искат да останат завинаги. Така че трябва да сте подготвени за нещо подобно", коментира главният секретар на Министерството на туризма Олимпия Анастасопулу.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени