Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ и "Възраждане" да обяснят за Пеевски, призова депутатът

Йордан Иванов, ПП-ДБ: ДПС да оттегли Пеевски като член на конституционната комисия

"На първо място правителството трябва да направи ревизия на служебния кабинет на Радев"

Снимка: БГНЕС

ДПС да преразгледа решението си за Пеевски и членството му в конституционна комисия, защото това би предизвикало блокаж в нейната работа. Това призова пред БНР депутатът от ПП-ДБ Йордан Иванов, който е гласувал против това предложение.
"Конституционното мнозинство е важно и има смисъл от това ДПС да преразгледа решението си. Лично намирам за разумно да не се взривява в хода на тези преговори и на това деликатно търсене на конституционно мнозинство цялата ситуация в парламента. Това е ход, който това реализира. Реализирането на конституционна реформа по същността си знаем, че трябва да бъде гласувана с хора, които вероятно ще бъдат засегнати от нея. В това се изразява високата сложност на ситуацията, в която се намираме. Ние не сме магьосници, ние имаме 63 народни представители. Ако имахме 160, щяхме да гласуваме смело и без такива нива на диалог, но оттук насетне трябва да се търси въпросното мнозинство - това е приоритет", коментира той в интервю за предаването "Преди всички". 

Съобразно българското законодателство "против" и "въздържал се" е едно и също, подчерта Иванов. 

"Възраждане" трябва да обяснят защо вчера чрез поведението си направиха Делян Пеевски член на конституционната комисия, категоричен бе той и добави, че ГЕРБ също трябва да отговорят на този въпрос

Депутатът от ПП-ДБ заяви категорично, че нямат промяна в оценката си по отношение на управлението на ГЕРБ и ДПС в миналото. Според него ако това им поведение продължава, това единствено ще катализира проблемите в настоящото управление. 

"Искаме честно и обективно правосъдие. Не ни интересуват личностите. Важно е върховенството на закона. Всякакви провокации, като гласуване от страна на ДПС на две знакови личности за правителството, те трябва да отговарят на тази провокация". 

Иванов каза, че се притесняват от това, че провокациите ще продължат в българския парламент. 

Ако не се случат важните задачи пред правителството, сме готови да подадем оставка, декларира депутатът. И обясни:

"Пред нас стои разговорът за управленската програма, законодателната програма и конституционната реформа. За нас беше ключово да разрещим тази политическа криза. Това не може да се случи, без да се плати политическа цена от различни партии и политици. Даваме си сметка колко трудно се приема това мнозинство". 

Иванов допуска, че е възможно по някои теми ГЕРБ да гласува с онези, с които не успя да състави правителство с първия мандат. Според него ГЕРБ ще платят висока цена, ако продължат да работят по този начин. 

На първо място правителството трябва да направи ревизия на служебния кабинет на Радев, коментира още той. По думите му всеки министър трябва да избере своя екип, а овакантените места ще се попълнят бързо. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!