Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земетресението в Пловдив няма връзка с тези в Румъния и Турция

Земетресението с магнитут от 4,7, което разтресе вчера следобед Пловдив и региона, не е изненада, защото тук е сеизмично активен район. Това каза пред Радио Пловдив проф. Николай Милошев, директор на Института по геофизика, геодезия и география към БАН. 

Регистрирани са няколко последващи слаби трусове, 4-5 от които са под 2 и няма как да се усетят от хората, обясни той. 

"Земетресението по нашите класификации не е силно, но е силно усещането на хората в Пловдив и региона, защото са били в епицентъра. Нещата са в съвсем нормалните рамки", допълни професорът.

Той припомни, че Пловдив е сеизмично активен район, затова тук се усеща вертикално, защото е до епицентъра. "За съжаление земетресения са станали и продължават да стават. Слава Богу, са в магнитут, който не довежда до тежки щети и жертви".

Проф. Милошев допълни, че освобождаването на земната енергия е добре, но това не ни гарантира спокойствие в следващите 10-15 или 50-100 години. "Не можем да прогнозираме какво ще се случи. Трябва да сме внимателни и да се съобразяваме с природата". 

По думите му, строителството трябва да се съобразява с противоземетръсните норми, а те в България са добри. 
"Вчерашното земетресение в Пловдивско не е свързано по никакъв начин с Вранча в Румъния, разстоянието е много голямо. С Турция също няма връзка. Разликата в силата на 2-та труса - в Пловдив и в Турция, е стотици пъти", подчерта професорът.
Цялото интервю на Паолина Комсалова с проф. Николай Милошев е в прикачения файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна