Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 420 000 са засегнатите от остеопороза у нас

Снимка: gr.sanatate.md

Артистичната творба „Крехки кости“ на съвременния графити художник Йоан Ценков ще бъде открита на Моста на влюбените в София, като част от кампанията „Не се пречупвай“ за борба с остеопорозата. Целта на дългогодишната кампания е българските пациенти да се информират за опасностите, които хроничните заболявания крият, както и за значимостта на навременната диагностика и лечение. 

Създаването на художествената творба започва в началото на месец юни и се изработва в продължение на три дни. Картината представлява увеличен кадър на структура на костите при заболяването. Остеопорозата често е наричана „тихият убиец“, защото пациентите, които заболяват не усещат болка, а симптоми няма, докато не се стигне до счупване. 

Междувременно заболяването е широко разпространено, както по света, така и у нас. В България засегнатите са над 420 000 като значително по-голямата част от тях са жени над 80%. Рискът от бедрена фрактура през живота на жената е по-голям от опасността от развитие на рак на гърдата, ендометриума и яйчниците взети заедно. Информационната кампания „Не се пречупвай“ е замислена така, че да насърчи хората да бъдат активни и да се грижат за здравето на костите си.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!