Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светла Костадинова: 3% дефицит е напълно реалистичен, без това да удари очакващите подпомагане групи

Светла Костадинова
Снимка: БГНЕС

"Голяма каша е цялата тази история с държавния бюджет. Трябва да има две-три котви, към които се стремим – дефицит, лимит на разходите, събиране на приходите. Това е връщане към нормалната ситуация, в която съществувахме преди 2-3-4 години."

Това каза в интервю за БНР Светла Костадинова, изпълнителен директор на Института за пазарна икономика (ИПИ).

Бихме искали да видим балансиран бюджет, но 4% дефицит може да бъде първа стъпка, посочи тя. По думите ѝ трябва да отпаднат намалените ДДС ставки, както и да се преразгледат капиталовите разходи.

"3% дефицит е напълно реалистичен, без това да удари групи, които очакват бюджетът да ги подпомогне с определен вид плащания."

Назначенията в структури като НАП и Митниците дава знак към бизнеса, изтъкна още Костадинова по повод връщането на стари шефове на ведомствата след встъпването в длъжност на новия финансов министър.

"Част от нещата, които предлагаме, винаги звучат много екзотично или неприложимо", отбеляза Костадинова по повод 30-годишнината от основаването на ИПИ. Според нея мисията на института е да предлага "дълги идеи", които надскачат мандата на едно правителство или парламент.

"Това е стратегическа игра, в която предлагаш нещо много крайно и често се стига до среден вариант, с който вървим напред. Понякога по-бавно. Понякога по-бързо. Политиците нямат резерв от идеи. Няма дълги политически поколения, хора, които биват готвени за властта."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна