Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Остава" започват минитурне в Германия и в Австрия

Снимка: Facebook/ Ostava

Не е клише, че група "Остава" повече от 30 години прави автентична музика с текстове, в които се припознават вече няколко поколения. Това лято им предстоят две турнета – както на родните сцени, така и извън страната. Започват от 9, 10 и 11 юни, когато момчетата ще превземат Берлин, Виена и Мюнхен.

"Не сме ходили да свирим в Германия от няколко години преди Ковид пандемията, така че много се вълнуваме" – признава фронтменът на "Остава" и основен автор на текстовете Свилен Ноев. - "Винаги е страхотно в тези градове, имаме много приятели там. Много български младежи учат в Германия и Австрия, така че се радвам да отидем пак да попеем нашите любовно-депресивни песни", заявява той с присъщото си чувство за хумор.

На въпроса кои песни публиката пее повече на тези концерти – по-старите хитове или новите, отговаря, че младите хора – 20-25-годишните – харесват повече песните от последните им два албума "Океан" и "Кислород", като "Взлом" и най-новия сингъл "Клише". Но обичат и първите им песни: "Разбира се, най-големият хит е "Шоколад" – аз го слагам в средата на концерта и след това всички започват да пеят, да се целуват, да се обичат – някак си създава такова настроение за всеобща любов", обяснява Свилен, и добавя:

"Като казвам, че новите парчета се харесват повече, такива като "Ще дойдеш ли с мен", "Мъничко човече" и "Поля от слънчогледи" са мега хитове. Не трябва да си забравяме старите песни – те са много мелодични, по-прости са като хармония, тогава със Жоро още се учехме да композираме. Много пост-гръндж, пост-бритпоп период беше краят на 90-години, когато слушахме американска и английска музика и искахме просто да правим толкова добри песни колкото хората, които обичахме. В новите песни пак следим световните тенденции как се прави звук, какви ефекти се използват… Гледаме да се конкурираме като звук и като емоция с най-големите в света, за да може на нас да ни е спокойно, че не сме ретро. Много е опасно човек на 40 и няколко години вече да му казват, че е легенда и да си пее "Шоколад" цял живот. Аз искам да напиша още много парчета – поне 50-60 хубави песни, така че всеки ден слушам нови албуми и се вдъхновявам от млади хора."

След завръщането си от Берлин, Виена и Мюнхен, момчетата от Остава продължават турнето си в България – на 1 юли са в Летния театър в Бургас, а на 16 и 17 септември ще свирят в Лятно кино "Орфей" – Пловдив и Летен театър – Русе. Така след своя супер успешен юбилеен концерт в Зала 1 на НДК миналата есен, музикантите ще пренесат рокендрола и емоциите на откритите сцени в цялата страна.



По публикацията работи: Михаил Димитров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени