Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почетоха паметта на Пети конен полк в Брезник

Снимка: Елена Тамакярска

100-годишнината от построяването на Паметника на загиналите войници и офицери от Пети конен полк в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война отбелязаха в Брезник. 

Монументът е изграден през 1923 година в казармения район на полка по идея на на инициативен комитет и със средства, събрани чрез доброволни парични вноски.

Паметникът на героите от Пети конен полк е изграден от дялан бял камък с формата на срязана пирамида, върху която е поставен орденът за храброст. На лицевата му страна е изписано "Въ памятъ на падналитъ герои отъ 5 к полкъ презъ войнитъ 1912- 1918 г." и имената на отличени с ордена за храброст. 

Всяка от другите страни на паметника е посветена на отделена битка с изписани имена на загинали в битката герои. С царски указ и заповед на министъра на войната, монументът е бил обявен за паметник от национално значение, на който се отдават военни почести. 

Днес, с едноминутно мълчание и полагането на цветя брезничани отдадоха почит на падналите за свободата на България 110 войници и офицери от полка. На почетен караул застанаха представители на дружество "Традиция". Отбелязването на 100- годишнината от построяването на паметника е част от проявите в Брезник, посветени на 110- годишнината от Балканската война. 

Преди церемонията в музея в Брезник бе представена книгата на Явор Тодоров "Балканската освободителна война на България срещу Турция /1912-1913г./ и VІІ Пехотна Рилска дивизия". Част от дивизията са V-ти конен полк и 26 Пернишки пехотен полк. 


По публикацията работи: Екатерина Николова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени