Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ясен Тодоров: Иван Гешев беше в състояние на човек, който е опрян до стената

Ясен Тодоров
Снимка: БГНЕС

Със сигурност между 1-14 май не съм се виждал с Иван Гешев, може би сме имали 1-2 телефонни разговора и те са комуникация, докато той не беше в България. Със сигурност на 14 май проведохме разговор с Иван Гешев и тогава ми сподели, че от 1 май дотогава почти не е спал, най-вече заради шока от взрива срещу автомобила, с който той се е превозвал на 1 май. Това заяви заместник-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров по време на изслушване във ВСС. Съдебните кадровици обсъждат искане за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев от поста. По думите на Тодоров по време на срещата им на 14 май Гешев се е държал по-различно от обикновено, бил е разпилян и хаотичен.

Г-н Гешев беше в състояние на човек, който е опрян до стената, заяви още Тодоров пред  Висшия съдебен съвет, като разказа за своята среща с главния прокурор, проведена в деня преди пресконференцията от 15 май, на която Гешев използва израза "политически боклук". Точно тази квалификация е причината, заради която във ВСС се води процедурата по предсрочното му освобождаване с мотив - уронване на престижа на съдебната власт.

Изслушването на Ясен Тодоров е по искане на Иван Гешев. 

По думите на Тодоров главният прокурор му е казал, че няма избор и е опрян до стената, както и че "след като се опитаха да ме убият, докато съм главен прокурор, няма никакви гаранции какво ще се случи с мен, докато съм сам на улицата", както и със семейството му. Също така, според Тодоров, Гешев му е казал по време на срещата на 14 май, че няма да подава оставка и че иска да спечели време, за да може да свърши работата, за която е избран на поста, а и защото се притеснява от репресивни действия към магистрати, считащи се за близки до него.

На пресконференцията си от 15 май Иван Гешев съобщи, че пристигайки от САЩ, е бил приканен до 10:00 часа да си подаде оставката чрез послание, в което се споменава семейството му, и че ако не го направи, "някой ще натисне копчето Enter". 

След като приключи изслушването на Тодоров във ВСС, се очаква да бъде изслушан заместник-главният прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов, както и Марчела Панталеева, старши експерт в дирекция "Публична комуникация" към Прокуратурата, която е била заедно с главния прокурор Иван Гешев на командировка в САЩ и е била свидетел на реакцията му, когато е получил писмо на летището в София.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!