Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Сарафов: Емоционалното състояние на Гешев на 15 май беше с негативизъм към мен

Пленумът на ВСС обсъжда предсрочното освобождаване на Иван Гешев от поста главен прокурор - 8 юни 2023 г. На снимката: Борислав Сарафов.
Снимка: БГНЕС

"Сутринта на 15 май около 8:20 часа получих SMS в чат група, която е на главен прокурор и зам.-главни прокурори. Той гласеше, че всички заместник-главни прокурори се събират на оперативка с главния прокурор Иван Гешев в 9:00 часа. В 9:00 бях пред кабинета на Гешев, където точно в този час с останалите зам.-главни прокурори влязохме вътре. Той ни посрещна и посочи кой къде да седне, аз трябваше да седна отсреща, като отстрани до мен не трябваше да сяда никой. Седнахме всеки на посоченото място, след което той каза, че ще пусне един запис, който е направен - на Йордан Стоев, посетил го предишния ден в дома му. Уточни, че има над 150 такива записа, и пусна този запис. Записа го слушах 3-4 минути, след което станах, казах че не желая да слушам повече, и излязох. След този момент не съм се чувал с Гешев повече, не съм го и виждал до днес".

Това заяви директорът на Националната следствена служба и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов по време на изслушването си във ВСС. Там съдебните кадровици обсъждат искане на отстраняване на главния прокурор Иван Гешев от поста. Мотивът е уронване на престижа на съдебната власт от Гешев, който на своя пресконференция на 15 май използва израза "политически боклук". Днес Пленумът на ВСС реши, че ще изгледа записа от пресконференцията на Гешев и ще изслуша Борислав Сарафов и Ясен Тодоров, зам.-директор на Националното следствие, за да изясни какво е било емоционалното състояние на главния прокурор в този момент.

"Емоционалното състояние на Гешев беше с негативизъм към мен, настроен, с негативно отношение, което личеше още от самото посрещане и влизането ми в неговия кабинет, когато ми показа къде да седна", каза пред ВСС тази вечер Сарафов.

Той беше категоричен, че до ден днешен няма комуникация с Гешев, изключен е и от чата групата на главния прокурор и зам.-главните прокурори.

Сарафов коментира също темата с израелския експерт, присъствал на мястото, където край колата на главния прокурор на 1 май избухна взрив: "Някъде следобед Гешев ми се обади и ми каза, че Ясен ще дойде с израелски експерт. Гешев ми каза "пуснете го да види какво се случва и да види какви са пораженията". Дойдоха Ясен Тодоров, израелският експерт, и преводач със служебен автомобил. Допуснахме непосредствено до служебния микробус експерта. Единият следовател изготвяше протокол в буса, а другите правеха оглед и замервания. С помощта на преводача от колегите от СОБТ той получи информация къде се е случил взрива, огледа пораженията по дърветата от разстояние от около 8-10 метра. Експертът не е доближавал, не е гледал от непосредствена близост веществените доказателства и не е имал достъп до тях. С това горе-долу приключи неговата роля. На място каза, че това е много сериозна бомба и такива неща е виждал в Израел", посочи Борислав Сарафов.


"В крайна сметка той дойде на местопроизшествието, но държа да подчертая, че всъщност участието му не беше свързано с нарушаване на следствените действия, защото реално той не е участвал в тях. Ако трябва да бъда откровен в една такава ситуация, когато се работи на терен, може би не е толкова лесно да се разсъждава и да се вземат изключително правилни решения", каза Сарафов.


Преди Сарафов съдебните кадровици изслушаха Ясен Тодоров:

По-рано днес:

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!