Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Марчела Панталеева: Гешев рязко промени поведението си след получаването на писмо на летището на 13 май

Главният прокурор Иван Гешев . 8 юни 2023 г.
Снимка: БГНЕС

От 2 до 6 май придружавах главния прокурор на командировка в Турция, а след това в САЩ. Бих могла да кажа, че както аз, така и моите колеги, имаме преки наблюдения не само върху изявите на Гешев, неговата устойчивост или характер или емоционалност, но също така и върху тази на Борислав Сарафов, Ясен Тодоров и на всички други магистрати. В тази връзка мога да кажа категорично, че разлика в поведението и в спокойствието на Гешев имаше със сигурност. На първо място беше притеснен, може би малко объркан, тъй като ситуацията в България беше доста интензивна през цялото това време.

Това заяви Марчела Панталеева, старши експерт в Дирекция "Публична комуникация" към администрацията на главния прокурор по време на изслушването си във ВСС, който обсъжда искане на отстраняването на главния прокурор от поста му.

"Посещението му в Турция беше непосредствено след опита за атентат. В Турция не знаеше какво се случва, напрежението в България беше такова, че се изискваше той да следи кой в какво го обвинява, и наистина той беше неконцентриран в работата, която трябваше да изпълнява в там", добави Панталеева.

"Напрежението в САЩ ескалираше с всеки изминал ден поради многото събития, които се случиха тук по време на посещението в САЩ. Всичко това се наслагваше, и върхова точка беше получаването на писмото на 13 май на аерогарата. Има изключително голяма разлика в неговото поведение и в цялото усещане за неговото присъствие", посочи тя и уточни, че работи малко над три години в комуникационния екип на прокуратурата.

Пред вид това, че е била с Иван Гешев, когато е получил заплашително писмо, тя коментира: "След като съм прочела писмото и го видях скъсано, не знам какво се е случило с него. Не съм го вземала аз, още по-малко да го лепя, съединявам, или каквото и да е било", обясни Панталеева и уточни, че пресконференцията на 15 май е била направена по инициатива на главния прокурор. По думите ѝ шофьорът на прокуратурата, който е предал писмото, го е дал вътре в залата на правителствения терминал. "Нищо не са говорили, подаде му плика и си тръгна от залата", допълни тя.

Панталеева каза, че Гешев се е ядосал много, като е прочел писмото, а след това го скъсал.


Тя поясни, че решението да прекъсне командировката си е взел лично Иван Гешев.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.