Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп: Администрацията на Байдън информира адвокатите ми, че съм обвинен

Доналд Тръмп
Снимка: БТА

Бившият президент на Съединените щати и кандидат за президентската номинация на Републиканската партия Доналд Тръмп обяви в социалната си мрежа "Трут сошъл", че администрацията на президента Джо Байдън е информирала адвокатите му, че е обвинен, предадоха световните агенции. 
Доналд Тръмп ще се яви във федерален съд в Маями във вторник, след като му бяха повдигнати обвинения, че е боравил неправомерно с класифицирани документи, съобщи неговият адвокат. Обвинителният акт - документ, който подробно описва обвиненията срещу него - не е публикуван публично. Бившият президент, който води кампания за завръщане в Белия дом през 2024 г., казва, че този ход е „отвратителен акт на намеса в изборите“.
"Те се опитват да унищожат репутация, за да могат да спечелят избори. Това е също толкова лошо, колкото някои от другите неща, които бяха направени през последните години и особено по време на изборите през 2020 г. И така, просто искам да ви кажа, че аз съм невинен човек, не съм направил нищо лошо. И ние ще се борим с това, точно както се борим от седем години. Би било прекрасно, ако можем да посветим цялото си време, за да направим Америка отново велика."
Това е втората съдебна призовка на Тръмп за няколко месеца, след като голямото жури в Ню Йорк го обвини през април.
Министерството на правосъдието на САЩ разследва Тръмп заради класифицирани документи, които той  е задържал след напускането на Белия дом през 2021 г. Следователи конфискуваха над 10 000 документа от резиденцията на Тръмп в Мар а Лаго в Палм Бийч във Флорида преди около година. 100 от тези документи имаха гриф "секретно".
Според репортер на Ей Би Си и според "Ню Йорк таймс" на Тръмп официално може да бъдат повдигнати 7 обвинения.

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!