Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Може ли държавата да си вземе акциите от Панаира без ново решение на ОбС-Варна?

Коментар на депутата от ПП-ДБ Манол Пейков преди пленарното заседание днес

| обновено на 09.06.23 в 08:57
Снимка: БГНЕС

Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов разпореди да бъде направен пълен анализ на всички възможни действия от страна на Министерството на икономиката и индустрията по казуса с Пловдивския панаир за защита на държавния интерес. Днес се очаква Народното събрание да обсъди проект на решение, внесено от "Продължаваме промяната – Демократична България", за възлагане на министъра на икономиката да впише акциите на Община Варна в Пловдивския панаир в полза на държавата. Акциите са на стойност 17 милиона лева. Дали държавата може да си вземе акциите в Панаира без ново решение на Общинския съвет във Варна?

Потърсихме за коментар пловдивския депутат от "ПП-ДБ" Манол Пейков, който е един от вносителите на предложението.

"Ние работихме с много юристи и в процеса на изработка на предложението имаше разнобой. Някои твърдяха, че понеже Община Варна вече се е произнесла втори път и е променила решението си, това трудно може да бъде осъществено. Други изразиха мнение, че при подписването на първото споразумение с държавата, самият акт на гласуване от страна на Общинския съвет във Варна, който впоследствие кметът не е изпълнил в продължение на почти три години, е достатъчен, за да се изиска Министерството на икономиката да впише акциите. Трябва с това да се захванат най-добрите специалисти в страната. Става дума за нещо, което струва много пари и обществената му значимост чувствително надхвърля реалната му цена", коментира Пейков.

Той допълни, че се надява министърът на икономиката да погледне въпроса от всички страни и да "защити най-накрая интереса на държавата и на гражданите".

"Ние знаем от години методите на работа на Георги Гергов", коментира депутатът. "Гергов вече 17-а година работи изключително методично и успя да намери общ език с хора от различни партии. Активите, които е налял в тази фирма, са поне 30 пъти по-малко от тези, които е наляла Общината. Той е получил лъвския пай от цялата работа и сега държи над 75 % от тази обща фирма", каза още Манол Пейков.

Целия разговор с него чуйте в прикачения звуков файл:




По публикацията работи: Олга Карова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна