Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Недоволни от програмата за подпомагане на украински бежанци хотелиери се събраха в Слънчев бряг (ОБНОВЕНА)

Снимка: sunnybeach.com

Хотелиери се събраха в Слънчев бряг, за да изразят недоволството си от действията на държавата по програмата за хуманитарно подпомагане на украинските бежанци. 

В четвъртък беше разпространен списък с близо 100 бази собственост, както на частни лица, така и на общини, университети и държавни институции, които трябва да връщат пари по програмата. Сумите които трябва да бъдат възстановени са различни - от 500 до 160 000 лева.

Близо 1,2 млн.лева трябва да връщат хотели, общини, държавни институции, университети по Програмата за хуманитарно подпомагане на лица със статут на временна закрила пристигнали от Украйна. Списък с почивните бази, които трябва да възстановяват средства заради засечени несъответствия беше разпространен вчера. Хотелиери се събраха в Слънчев бряг, за да изразят недоволството си от действията на държавата.

Хотелиери недоумяват как са се получили тези разминавания в подадените от тях данни:


„Получаваме списъци, по които се оказва, че ние имаме да връщаме пари. Имаме да взимаме пари, но сумарно те не покриват общия брой на нашите нощувки, което е абсурдно.  Наши колеги се оказва, че имат дори само да връщат пари за месеци, в които дори и не са им били преведени тези средства. 

Проблемът ни е като на всички останали колеги. Имаме орязване от сумите, които имаме да получаваме, но това е по-малкият ни проблем. По-големият проблем е, че вече 6 месеца не ги получаваме. Трябва в спешен порядък да ни бъдат платени, защото някои от фирмите са пред фалит вече, защото не могат да си платят тока, и храната.“

Собствениците на почивни бази, които имат да връщат средства по програмата заявиха, че ще обжалват по съдебен ред решението да възстановяват средства, след като им бъде предоставена официална информация за допуснатите грешки. Хотелиерите настояват още Програмата, която приключва този месец да бъде удължена. Според Елена Андонова:

„В най-кратки срокове да ни бъде изяснено какво ще се случи от 1 юли. Пак подчертавам - програмата, поне по мое виждане не знам как може да бъде прекратена, защото през последните седмици в Украйна се случват много лоши неща.“, посочи тя. 


По публикацията работи: Свобода Атанасова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна